Банка взима хотел, ще го бранят с жива верига

Мисия Варна

22-10-2010, 14:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С поредица от незаконосъобразни действия частният съдебен изпълнител Станимира Данова е помогнала на Българската банка за развитие да придобие хотел "Ален мак" на цена, близо 3 пъти по-ниска от пазарната.

Това твърди председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов, който очаква Окръжният съд да отмени продажбата. Ако това не стане, сме готови да браним хотела с жива верига, закани се Николов. За случая е сезирана Камарата на частните съдебни изпълнители, подадена е и жалба до главния прокурор.

Хотелът в курортния комплекс "Чайка" край Варна е закупен с кредит от Българската банка за развитие през 2000 г. Преди това му бях наемател, от 1996 г. го управлявах в консорциум със "Социален отдих", инвестирах много в него, посрещахме датчани и англичани, а през 2008 - 2009 г. приемахме българи за почивка по програми на Националния осигурителен институт, разказа собственичката Капка Петрова. През последните две години НОИ плаща по-малко - криза е, намаляват и възможностите й да обслужва банковия си кредит. Известно време срещах разбиране от страна на банката, докато един ден ми дойдоха на гости и явно харесаха хотела. Тогава апетитите се засилиха - започнаха да идват кандидати да го купят, предлагаха доста висока цена, но аз отказвах. При едно забавяне на вноската кредитът стана изискуем в 14-дневен срок, тогава дължах 1,7 млн. лв. След като започна начисляването на наказателна лихва, дългът ми нарасна на 2,6 млн. лв., обясни Капка Петрова.

През юли т.г. с дълга към банката се заема частният съдебен изпълнител Станимира Данова. Въпреки че собственик на имота е "Карате - К. Георгиева" ЕООД, тя насочва принудителното изпълнение и изпълнителните листи към друга фирма - "Ес Пи ЕС - 2009" ООД. Започват поредица процесуални нарушения - поканата за доброволно изпълнение не е връчена надлежно по реда на ГПК, а залепена на врата на софийски апартамент, където по това време адресатът нито живее, нито работи. Съдия-изпълнителят обаче бърза, тъй като е насрочил опис 4 работни дни след изпращане на поканата - 4 август. Тогава отива в хотела и в отсъствие на длъжника и  собствениците прави протокол за опис и предоставя имота за управление на лице, което се представя за пълномощник на наемателя. Според чл. 486 от ГКП обаче имотът се оставя във владение на длъжника до извършване на продажбата, контрира Николов.

"Поканата за изпълнение можеше да бъде връчена и в търговския обект на фирмата (т.е. хотела), можеше да бъде връчена на 5 август на управителката Росица Георгиева, която отива да подаде жалба срещу незаконното оставяне на пазач на трета фирма, можеше да бъде връчена и на Капка Петрова при посещението й при частния съдебен изпълнител на 11 август, когато изрично изисква да й бъдат връчени необходимите книжа, и при посещението й на 30 август, когато подава молба за пълно копие на изпълнителното дело", твърди Светлозар Николов. По думите му подобно отношение към длъжник е незаконосъобразно и умишлено с цел проовеждането на бърз изпълнителен процес и ощетяване на длъжника.

За времето, през което хотелът е оставен за управление на лице, която няма правно основание да го държи, са изчезнали оборотни средства, документи и вещи, за което е заведена прокурорска преписка. Претърпените вреди са в размер на 179 861 лв.

В подготовка за вече насрочената публична продан на имота с обща площ 8474 кв. м се намира експерт-оценител, който определя стойността му на 3 061 500 лв. при  условие че само данъчната му оценка е 4  млн. лв., а пазарната цена при отпускането на кредитите е била над 8 млн. лв. В протокол от 16 август пазарната цена на имота е закована на 3 331 900 лв. с ДДС, насрочена е дата за публична продан, а началната цена за продажба е определена на 2 498 925 лв. с ДДС. Оттам трябва да започне наддаването. Каквото обаче изобщо няма, тъй като поради липса на обявления единственият кандидат за хотела е взискателят, т.е. Българската банка за развитие. Така че тя си получава хотела за размера на дълга, а ощетеният, разбира се, е собственикът.

Всички действия на частния съдебен изпълнител са обжалвани, но поради поредния абсурд в българското законодателство жалбите срещу действията на частен съдебен изпълнител се подават в съда чрез същия частен съдебен изпълнител, обясни Светлозар Николов. Така Станимира Данова бави максимално жалбите, които постъпват в кантората й, а всички такси по тях са отново за сметка на длъжника. Едва след намесата на Националната асоциация на българския бизнес успях изобщо да получа документацията по случая, каза Капка Петрова. Сега се очаква решението на Варненския окръжен съд по случая. Не изключваме той да постанови, че продажбата е валидна, защото Гражданскопроцесуалният кодекс не дава възможност за обжалване на повечето действия на частните съдебни изпълнители. Тогава обаче ще защитаваме този имот по всички възможни начини, обяви Светлозар Николов.

Ето и официалната позиция на банката:
Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала на „ЕС Пи ЕС” (бивша ЕТ „Карате Капка Георгиева”) четири броя кредити на обща стойност 1 798 174 евро. Заемите са отпуснати в периода 2004 – 2009 г. По молби на дружеството, които са започнали от 28 декември 2005 г., банката е предоговаряла кредитите общо 36 пъти. От тях 4 пъти ББР е намалявала лихвите. В 11 от случаите банката е предоговаряла погасителните вноски и 9 пъти е подобрявала други условия, водещи до финансови облекчения.
Лихвените проценти по кредитите са от порядъка между 5 и 5.6% - значително по-ниски от средните за страната. За сравнение през май средният лихвен процент по кредити в евро за страната за нефинансови предприятия със срок на издължаване над 5 години е 9.78%, а за кредити в лева - над 10%.
Последното плащане по кредитите на дружеството е направено в края на 2009 г. и  то в резлутат на принудително изпълнение по реда на Закона за особените залози. Към края на август т.г. задълженията към финансовата институция възлизат на близо 1.2 млн. евро.
Банката е приложила всички възможни инструменти, за да предостави благоприятни условия  и дружеството само да обслужва кредитните си задължения. В това число банката е изразила  готовност да прекрати изпълнителното дело в случай, че фирмата даде ясни гаранци, че ще може да възобнови плащанията по кредитите си. Такива гаранции не  са били дадени до деня на провеждане на първата публична продан.