Джеймс Уорлик пред варненските студенти: България е неоткрито съкровище

Мисия Варна

22-10-2010, 16:41

Снимка:

СНИМКA: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес американският посланик Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик не просто отговаря на въпросите на студентите от Свободния университет, а беше направо подложен на кръстосан разпит.

Студентите се отпуснаха и смело питаха посланика, като очевидно бяха добре запознати с темите на международната политика и дипломация, каквато беше темата на срещата.

Първият въпрос, който беше зададен на посланика, беше за отношението на САЩ към Северна Корея: „Вие ги толерирате, давате им помощи, пари и храна, правите маневри, а те потопяват южнокорейски кораби. К’о пра’йм”, попита млад студент.

Уорлик му отговори, че живеем в  рационален свят, но КНДР е изключение. „Вярвам, че в тази страна има не само военна, а и семейна диктатура”, каза той. Много време ще отнеме промяната там, а може и никога да не се случи, смята посланикът. Той добави, че Корея не е единствената страна с такава политика, а има и още много подобни на нея, като Иран, Бирма и държавите в Близкия Изток. „Корея не е най-опасната, но ни предстоят бъдещи предизвикателства”, каза той.

На въпроса защо САЩ и ЕС са против построяването на АЕЦ-Белене, Уорлик отговори, че този, както и други енергийни проекти, трябва да бъдат обмислени от гледна точка на икономическата рентабилност. Освен това, трябва да се помисли и за безопасността на България и на близките ни страни.

Според него, фактът, че за цяла година не са се намерили инвеститори за АЕЦ-Белене, говори сам по себе си, че проектът не е необходим. „Не казвам „Да”, или „Не” на „Белене”, а само това, че трябва да го осмислите. Този проект ще струва милиарди долари и повярвайте ми, това няма да е подарък от Русия за вас. Тя ще иска нещо в замяна. Постройте го, ако смятате, че си струва, но имайте предвид, че това е сериозно решение. То ще повлияе на децата ви един ден”, каза посланикът.

Уорлик беше попитан за мнението му за политическото и дипломатическото лицемерие. „В България, както и в другите държави, хората казват това, което искате да чуете. Не само в дипломацията, а приятелите ви, семейството. Обмисляйте това, което чувате, надниквайте отвъд него, за да разберете, какво всъщност искат да ви кажат”, каза американският посланик. По думите му, никой не вярва на Иран, че иска да обогатява радиоактивни елементи до толкова високи нива за граждански нужди. Страната очевидно има програма за ядрено оръжие, смята Уорлик.

След този отговор, той призова студентите:

„Опитвам се да бъда искрен с вас, пробвайте ме!”

Следващият въпрос беше за членството на Турция в ЕС. Според Джеймс Уорлик, трябва да приемем Европа в европейското семейство, може би не догодина, но това би било правилното решение.

„Трябва да се замислите каква Турция искате да виждате след време”, каза той. Според него, ако страната се насочи към Европа, тя ще стане „независима, модерна и европейска”. Американският посланик сподели, че вижда расизъм и дискриминация от наша страна по темата и призова да не смесване националните сантименти с омразата. Много хора използват национализма за различна агресивна пропаганда – анти-турци, анти-САЩ, анти-евреи, анти-мюсюлмани, смята посланикът.

На въпроса на студентка за това какво е България за Америка и къде би инвестирал САЩ, Уорлик отговори дълго на първата част, а за втората нищо не спомена.

„Аз не съм само посланик на американското правителство към българското, а и на американските хора към българите. Наистина вярвам в това, честен съм с вас”, каза той. Според него от 20 години насам се затоплят отношенията между двете страни, което не е малък период. Още има известен проблем, защото, както преди, така и днес има много хора, които традиционно гледат на Изток, а не на Запад. Според Уорлик, много българи имат представа за САЩ само от медиите – телевизията и новините ни представят родината му. Той смята, че е много хубаво, че млади хора от България заминават за САЩ по Work And Travel програми (т.нар. „студентски бригади”) и имат възможност сами да опознаят какво е Америка. Там те виждат не само живота в Ню Йорк, или във Вашингтон, а и в малките общности и наистина усещат страната, говорят английски и печелят пари.

Според посланика, много американци не могат да покажат България на картата и смятат, че няма разлика, между Боливия и България, пошегува се той.

„Но не познавам американец, който е дошъл тук и не се е влюбил в страната. България е неоткрито съкровище”, каза той.

Уорлик сподели, че не намира, че е под нивото му, или за странно това, че се снима в „Стъклен дом” и че посещава филмови и музикални фестивали, като „Любовта е лудост” и „Каварна рок фест”. „Посланикът на САЩ е и обикновен човек”, каза той.

По темата защо САЩ търси мир, чрез война, Уорлик не даде много убедителен отговор. По думите му, и в Америка има противоречия по темата. „Дори президентът Обама мисли, какво правим в Ирак”, каза посланикът. Според него страната му е трябвало да се намеси там, защото Саддам Хюсеин е бил опасен диктатор, не само за собствения си народ, а и за целия свят, тъй като Ирак е разполагал с оръжия, включително и биологични. Благодарение на американската намеса, скоро Ирак ще бъде силна, демократична, независима и просперираща страна, смята Уорлик.

Може би най-важната тема за нас, повдигната днес във ВСУ, беше тази за визовия режим за българите, пътуващи в САЩ. Визите отпаднаха вече за почти всички европейски страни, но не и за нашата. Все пак, вече е доста по свободно, смята Уорлик. По думите му, само след кратко интервю, всеки българин, желаещ туристическа, или бизнес виза за САЩ, може да получи такава за цели 10 години. Разбира се, това не означава, че ще може да пътува свободно, или да работи, но падането на визовия режим зависи от американския Конгрес, каза посланикът. „Ако използвате тази виза разумно, не е толкова зле”, каза още той.