Даровете на родната земя

Мисия Варна

24-10-2010, 11:25

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пъстра и патриотична изложба изненада днес варненци, избрали да се разходят из Морската градина в слънчевия есенен ден.

Утре е празникът на българската земеделска наука. Затова научно-изследователски институти, опитни станции и производители от цялата страна показват пред Аквариума изобилието, с което ги е дарила земята тази година.

ФОТОРЕПОРТАЖ »

15 нови селскостопански сорта е патентовала България през 2009 и 2010 година, съобщи преди откриването на изложбата проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия. Получени са сертификати и за 16 нови породи животни.

Сертифицирани от академията семена се продават при изключителен интерес в съседните на България страни и в Молдова, и Украйна. Овошки се търсят в Израел и Италия. В момента експерти на академията разработват нови животински породи съвместно с Индонезия и Индия.

Към момента научните институти към Селскостопанската академия притежават и поддържат 408 сертификата за нови сортове растения и породи животни, като от тях 150 сорта жърнени култури, 38 маслодайни, 40 фуражни, 43 зеленчукови, 73 сорта тютюн, 20 лози, 29 овощни и ягодоплодни и др.

За откриването на изложението "Даровете на родната природа" във Варна пристигна заместник председателя на Народното събрание Георги Пирински и заместник министъра на земеделието и храните Георги Костов.