Избрани Новини
Колкото повече човек гладува, толкова повече трупа маса
Здравословното хранене трябва да е адекватно на метаболитните потребности на организма и да осигурява добро здраве и активно дълголетие.
Това каза проф. д-р Божидар Попов по време на обществена дискусия – „Хранене и хронични заболявания”, която се провежда в столицата под патронажа на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, предаде “Фокус” .
Проф. Попов посочи, че фундамент на здравословното хранене е балансираното хранене.
По думите му алтернативното хранене, което включва прилагането на хранителни режими, различаващи се съществено от принципите и изискванията на здравословното хранене, не е здравословно.
Той обясни, че балансът трябва да е такъв, че колкото калории приемем с храната, толкова трябва да изразходим след това. „Оптималното тегло е показател за добро здраве”, каза още проф. Попов.
Той посочи, че е доказано, че колкото повече човек гладува, толкова повече усвоява въглехидратите и ги заделя като резерв, тоест трупа маса.
По думите му е добре хората да приемат 10 -15 % до 20 % белтък, 15-30 % мазнини и повече от 50 % въглехидрати.
Проф. Попов поясни, че при развитите страни като САЩ се приемат основно животински храни, богати на мазнини, докато при развиващите се страни основната храна са въглехидратите.
Ние в България сме взели най-лошото и от двата модела - ние прекаляваме с мазнините и с въглехидратите и същевременно ни липсват белтъците, каза той.