Кметът заклейми създаването на предизборен хаос с боклука

Мисия Варна

26-10-2010, 10:27

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Коментарите в общинския съвет относно изразходването на средствата от такса смет целят да причинят предизборен хаос в сферата на сметопочистването на града.

Това стана ясно от думите на кмета Кирил Йорданов. Повод за тях стана дебатът по време на вчерашната комисия по благоустройство към местния парламент. На него съветници заявиха, че 2/3 от средствата в план-сметката за чистота, която е 24 милиона лева, влизат в схеми за кражба на пари. Реално само 8 милиона лева отивали по предназначение – за сметопочистване и сметоизвозване на битовите отпадъци на гражданите. Другите 16 милиона били изхарчвани чрез различни обществени поръчка за почистване на сняг и растителни отпадъци, които не са боклук, за отпушване на шахти, канали, дерета, за миене на площади булеварди и прочие.

Според бившият финансист № 1 на кмета и настоящ общински съветник от ГЕРБ Димо Стоев, такса смет, която плаща варненци, може и трябва да бъде намалена на половина. Радослав Коев от партия „Отечество“, който пък е кум на Кирил Йорданов от предишния му брак, определи изразходването на 24 милиона, като „залагане на едни пари, за едни хора, които с тях вършат една работа“. Според Коев първо трябва да е ясно колко струва почистването на града и на тази база да се определи размера на такса-смет, а не обратното, както е сега. Съветниците от комисията бях категорични, че няма да гласуват многомилионната план-сметка за чистота за следващата година. Според тях от нея се харчат пари по два пъти за едно и също нещо и въпреки това резултатът е нулев.

Днес кметът подчерта, че всички тези изказвания целят да причинят хаос в сметосъбирането и сметоизвозването който има предизборен характер. „назовавам една такава подбуда, защото ако се стигне до хаос с боклука да е ясно кой носи отговорността за него“, заяви Йорданов. Колкото до твърденията на общинските съветници, че снега по тротоарите и площадите не е боклук и за това не може от план-сметката за чистота да се харчат 4 млн. лв. за почистването му, кметът риторично попита - „Да оставим снега по тротоарите ли?“ И добави, че е би се съгласил с това, но само ако общинският съвет вземе такова решение. „ще се съобразя с тях на мига“, увери Йорданов.

Иначе, за разходите по план-сметката за чистота или начините за изхарчването на въпросните 24 милиона, кметът коментира, че това ежегодно се проверява от финансовото министерство. До сега всички отчети са били заверявани безрезервно. „От тук нататък всеки може да има свите изживявания, нужди, потребности, недоволства, но това са все неща от личен характер“, каза още Йорданов по адрес на общинските съветници.