Всяка трета проверка на здравната каса открива нарушение

Мисия Варна

26-10-2010, 13:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Почти при всяка трета проверка, извършена от инспектори на РЗОК - Варна, в извънболничната медицинска помощ през 9-те месеца на годината, са установени нарушения.

Това сочи отчетът на здравната каса за деветмесечието. През периода са направени 483 медицински и финансови проверки, откритите нарушения са 170. Проверени са 439 лечебни заведения, договорни партньори на касата, сред които общопрактикуващи лекари, специалисти и лекари по дентална медицина. При 333 от тях са установени суми, които трябва да бъдат възстановени на здравната каса. Проверени са и 174 аптеки, които работят по договор с РЗОК, инспекторите проверили 59 пъти и 19 болнични заведения.

Най-честите нарушения, на които се натъкват проверяващите, са договорените по вид и обем медицински дейности и изследвания при диспансерното наблюдение на пациенти, както и при работата с първична медицинска документация.

Срещу актове на директора на касата във връзка с проверките през годината са заведени 38 дела. До момента са постановени 7 решения в полза на РЗОК - Варна, с които издадените актове са потвърдени като правилни и законосъобразни. Останалите дела все още не са приключени, уточниха от пресцентъра на касата.