Авариите край "Галата" намалели 5 пъти, токът обаче продължава да "мига"

Мисия Варна

27-10-2010, 11:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пет пъти по-малко са аварийните прекъсвания на тока през октомври в сравнение с август и септември след извършените ремонтни дейности по въздушния електропровод "Галата".

Това отчетоха днес от "Е.ОН България Мрежи" на среща с инициативния комитет по проблемите с електричеството в район "Аспарухово" и представители на районната администрация. "Вярно е, токът сега спира много по-рядко, но най-големият ни проблем си остават "премигванията", които съсипват електроуредите ни", заявиха живеещи в района на електропровода, който захранва едноименния квартал и местностите Зеленика, Карантината, Ракитника и Боровец. След предходната им среща с ръководството на компанията в края на август "Е.ОН България Мрежи" подхвана мащабна реконструкция на електропровода на обща стойност над 330 000 лв. В рамките на два месеца са подменени общо 623 изолатора, технически са обслужени 20 трафопоста и 35 километра въздушни електропроводи, направени са просеки на площ над 200 дка и са изрязани клоните на около 1000 дървета, ремонтирани са 6 разединителя и са монтирани 3 нови с цел да се намали времето за локализиране и отстраняване на аварии. Подменени са и 7 километра медни проводници с алуминиеви, които според члена на Управителния съвет на компанията Анатоли Токмакчиев не са толкова атрактивни за кражби.

20% от трафопостовете в този район обаче не са наша собственост, както и мрежата ниско напрежение в местностите Зеленика, Прибой и Ракитника, така че са възможни и прекъсвания, които не се регистрират в подстанцията ни, каза Токмакчиев. По думите му възникналите аварии там трябва да се отстраняват от собствениците на мрежата, за което от компанията нееднократно са издавали предписания, които обаче рядко се изпълняват. Готови сме да придобием тези мрежи, но за целта трябва да бъдат изпълнени няколко условия - те да не минават през частни имоти, за да можем да ги узаконим, и сделката да бъде изповядана пред нотариус, което ще е проблем, ако не бъде показан документът за собственост, обясниха от компанията. От "Е.Он България Мрежи" се опитват да изградят собствени мрежи в проблемния район, но пречката е липсата на въведен регулационен план в тези местности.

В този район живеят много семейства с малки деца, възрастни и болни хора, а някои от новоизградените сгради нямат дори комини, което ги парви напълно зависими от наличието на електричество. затова бързото възстановяване на електрозахранването ще е от жизненоважно значение тук, особено през зимата, напомни кметът на район "Приморски" Пламен Градинаров, който бе на срещата в качеството си на гражданин, живеещ в местността Прибой. Той и други живеещи в района изразиха притеснение от тиражираната вече информация за 8 аварийни екипа, които компанията осигурява за зимата за общината. Тази информация не е постъпила от нас и не отговаря на истината, категоричен бе Анатоли Токмакчиев. По думите му аварийните екипи за Варненска област са 85, а само за Варна има 13 на денонощен режим плюс дежурна аварийна група, плюс готовност за мобилизиране на още техници, които да започнат отстраняване на възникнали аварии в рамките на няколко часа.