Избрани Новини
29 октомври
В петък е време за риба. Нещо бързо - защото все пак е работен ден и защото на някои може да им се налага да излизат след вечеря. Признавам, рецептата не е от най-евтините, но обещавам, че така ще хареса на домочадието, че в събота с чиста съвест можете да поспите повечко без да бързате да ставате, за да правите палачинки.
Ще ви трябват котлети от сьомга. Най-евтини са в Карфур - под 20 лева за килограм. Вие ще решите колко броя ще вземете - според гладните, които ще трябва да нахраните, но сьомгата засища - по 1 парче на човек е достатъчно. Не се лъжете да купувате за тази рецепта филе от сьомга - не е така мазно, наистина, но пък в рецептата, която следва, няма и грам друга мазнина освен тази от самата риба и филето ще стане сухо и тричаво.
Взимате котлетите, миете ги, слагате им сол и черен пипер (или готова комбинирана подправка за риба - по-вкусно е, стига да нямате особени предразсъдъци към Е-тата, които обикновено се добавят вътре). После подреждате парчетата в тава. И заливате с... портокалов сок докъм горния ръб на котлетите. Портокаловият сок трябва да е около 1/2 литър (най-вероятно ще ви остане, но по-добре така, отколкото да не ви стигне) и най-добре да е прясно изцеден - от Пикадили, например.
Пече се не повече от половин час. Важното е да не започнат да изгарят власинките от портокаловия сок. Ако някой от роднините ви има възражения срещу ястия със смесен солено-кисел вкус, просто му спестете подробностите около приготвянето. Уверявам ви, че на финала няма и помен от вкуса, сладостта или аромата на портокала. Рибата е крехка, сочна и сякаш приятно подправена с лимон. А аз всеки път, когато я сервирам след не повече от 15 минути, отделени за готвене, благодаря на ум на моята приятелка Люба, от която знам рецептата.
В добавка предлагам да направим една зелена салата - докато още се намират по-крехки на пазара. Ама за да е по-така - поръсете я с... белени слънчогледови семки: хем е забавно, хем напомня за особено актуалните кедрови ядки, хем е на 1/5 от цената им.
Докато сте на пазара за салатките, купете и 5-6 средни патладжана. За събота нещо малко по-пипкаво, но затова пък много оригинално. Ще ви трябва и поне връзка магданоз.