Общината търси пари да кърпи дупки

Мисия Варна

27-10-2010, 18:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Не искам да говоря за дупки освен за дупките по улиците, за които правим всичко възможно да намерим допълнителен ресурс за тяхното запълване преди зимата”.

Така финансистът на община Варна Стефка Господинова коментира днес състоянието на градската хазна пред общинските съветници от комисията по финанси. Тя беше поканена да представи отчет за изпълнението на бюджета на общината към 30 септември след като досегашният зам.-кмет по финансите доц. Борислав Борисов напусна поста си и застяга куфари за два поста в Брюксел. Администрацията ще приключи годината в добро финансово здраве и без просрочени дългове, надява се наследничката на доц. Борисов. Мрачните прогнози за над 15 млн. лв. дупка в общинския бюджет няма да се сбъднат, категорична е тя.

Над 157 млн. лева приходи е събрала Община Варна през първите девет месеца на годината. Изпълнени са 73% от годишния план, който предвижда постъпление от 215 млн. лева.

"Отличник" е данъкът върху недвижимите имоти. При планирани 21 млн. лева изпълнението е 74% или с 5 на сто повече в сравнение с деветмесечието на миналата година. Изостава (с 8% в сравнение с миналата година) събирането на данъка върху превозните средства.

При неданъчните приходи (продажба на стоки и услуги, наеми, дивиденти, общински такси, приходи от продажби на имущество) планът е изпълнен с приличните за края на септември 75%. Само от общински такси в хазната са влезли близо 27 млн. лева. От миналата година насам постъпленията от туристическа такса са нараснали с 10%, а тези от такса „детски градини” – с 3% и от такса „детски ясли” – с 4%. Заради кризата, засеганала най-вече строителния бранш, с 28% по малко са приходите от „технически услуги”.

Сривът е при приходите от продажба на общинска собственост. При план от 2,4 млн. лева са постъпили едва 973 хил. или с 50% по-малко от миналата година.

По отношение на разходите през първите 9 месеца на годината общината е похарчила 134 млн. лева или 62% от планираното. Парите за здраве, образование и култура са се увеличили съответно с 13%, 10% и 9%. За сметка на това с 15 на сто пък са се свили разходите за администрацията. Чрез сдружението на общините се прави всичко възможно за увеличаване на държавните стандарти за различни дейности, в това число и за издръжката на администрацията, която бе порязана с 30% и доведе до сериозни съкращения на чиновници, обясни Господинова.

В бюджета за 2010 г. е заложена капиталова програма в размер на 41 млн. лева. За деветмесечието са изразходвани 17 млн. лева, като основните разходи предстоят да се извършат през четвъртото тримесечие.

Зад тези цифри обаче се крие и друго сравнение: близо три пъти повече са парите, които общината  е похарчила за ремонт на пътната инфраструктура през първите девет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според отчета на Стефка Господинова миналата година за пълнене на дупките по улиците са били отделени 3 млн. лв., през 2010 сумата е надхвърлила 7 млн. лв.

След около 20 дни ще можем да говорим по-конкретно за бюджета за следващата година, прогнозира Господинова. Тя обаче  беше категорична, че той няма да повиши финансовата тежест за гражданите.