Избрани Новини
30-и октомври
Не знам дали ястие без месо е подходящо за съботния ден, но понеже съм твърдо убедена, че постните манджи са висш пилотаж в готвенето, кога, ако не в почивния ден ще се хвърлите да изчегърквате патладжани, да стържете, кълцате и пълните? Затова именно днес ви предлагам да се подготвите за съботно приключение с патладжани. Една рецепта, с която съм измила срама от челото си на нескопосан готвач пред поне 20-ина души от по-близките ми приятели и роднини. Ще я получите в 2 варианта. Първо в оригиналния, а после и с някои нововъведения (по-скоро отведения) от мен, понеже не съм особено голям фен на картофите.Значи, купихте, надявам се, патладжани още вчера заедно със салатките за сьомгата. Ще ви трябват 5-6 (на снимката просто цвят патладжан) - в зависимост от тавичката, в която ще ги печете. Почистете така наречените "сини домати" от дръжките и ги срежете на 2 по дължина така, че когато издълбаете вътрешността с лъжица, да се получи нещо като лодчица. Посолете отвътре и оставете парчетата с кората нагоре да се изцедят за около час.
В това време обелете 3 по-големи картофа и ги нарежете на кубчета, запържете ги леко в малко олио, после добавете сърцевината от патладжаните - също нарязана на кубчета. След 5 минути посолете, сложете малко ситно нарязан магданоз и махнете от котлона. Добавете към сместа около 200 грама сирене (най-добре е сиренето да е по-твърдичко - неизкиснато, но тогава ще е и по-солено, така че пропуснете да солите сместа с картофите преди това) и напълнете "лодките". Смелете 3-4 по-големи домата, сложете повечко магданоз, 3-4 смлени скилидки чесън и сол в соса и залейте подредените в тава патладжани. Печете, докато доматеният сос се сгъсти.
Още малко магданоз на финала няма да навреди, но ще стане красиво.
Това е рецептата в оригинал. Аз лично спестявам картофите - не съм им фен, освен ако не са на пюре, а сместа от сърцевината и сиренето е съвсем достатъчна за пълнеж. Така ястието става доста по-леко и дори може да мине като гарнитура или ордьовър при по-сериозна софра. Като се замисля, на подобна манджа не отиват нито шопска, нито зелена салата, затова аз бих я комбинирала с таратор. А на тези, които имат нужда от нещо към ракийката преди вечеря, бих направила салата от настъргани моркови с много лимон, копър и някоя кедрова ядка, ако ви се намира.
Какво ви се яде в неделя? Някакви предложения или специални желания? Последни желания? Шегувам се де, деня с гъбите го минахме вече. Лека нощ на всички оцелели.
П.П. Умишлено решихме да не добавяме по принцип картинка на сготвена вече "госба" само и само да не попречим по какъвто и да е начин на собствената ви фантазия.