Неотразимите платна на Иван Кирков в „ Галерия 8”

Мисия Варна

30-10-2010, 10:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Трудно е, когато талантливите си тръгват от този свят. Трудно е за другите, трудно е преодоляването на чувството, че човекът като материя се е стопил.

Но талантът остава, за да ни напомня  уникалните творения на автора. Преди 40 дни Иван Кирков напусна света на видимото, за да открие онова отвъд него. В памет на художника, днес от 14.00 до 19.00, „ Галерия 8” ще открие гостоприемно салона си за всички приятели и ценители на творчеството на  един от най-модерните в класиката на визуалното творци.

Творчеството на Иван Кирков е едно от най-полемичните области на изобразителното изкуство през годините, може би, защото като творец той винаги е бил противник на пошлото и конюнктурното.И до днес неговите приятели описват дебатите, които предизвиква участието му през 1961 г. в младежка изложба с платното „До морето”.

В един филм от поредицата „Умно село” на БНТ, си спомням как  Иван Кирков бе седнал в едно квартално кафене на родния Асеновград и с поглед на фантазиращо дете описваше джаза като удоволствие от живота. Последните кадри на филма завършваха с дребен усмихнат човек, който маха за поздрав, а след това бавно, накуцвайки, подкрепян от бастунчето си тръгва към следващата картина, четка и платно.