Избрани Новини
31-и октомври
Дааа, много ми дойде това дълбане и пълнене на патладжани. Като ги метнах от обяд, че досега - без малко да забравя рецептата за утре. Неделя традиционно е ден за палачинки. Мъжете у дома си ги търсят като наследство. Горе-долу това си е един обяд в нашето семейство. Никой не се излюпва по-рано от 11 и на практика палачинковото парти започва къде 12. А аз имам време да ги почна към 10 и да врътна поне 3 дози. (Горе-долу един филм по някой от киноканалите ще свърши работа, я да видим какво дават по HBO утре в 10 сутринта?) Не забравяйте, че тайната на перфектните палачинки е да не мърдате от тигана, докато и последната не е напълно готова. Дори да се отклоните само, за да изплакнете една чаша, се започва с изгорелите, полепнали и скъсани екземпляри.
Има безброй рецепти за палачинки, но понеже не съм чак толкова сръчна, че да мятам тънки като пергамент изкушения направо вурху плочата на котлона, вече 18 години се придържам към една и съща смес: разбива 3 яйца в блендера, слагам не много голяма чаена чаша брашно с половин чаена лъжичка сол и същата чаша мляко и пак разбърквам в блендера. После на около разреждам с още мляко - още около половин чаша отива, докато сместа не стане с консистенцията на боза. От това количество ще изкарате около 9 палачинки. Докато бъркам, загрявам олио в много плосък и почти подобен на сач тиган, (нищо специално, тефал от пикадили, доколкото помня). Изливам олиото в купичка и изсипвам от сместа - с черпак, който пълня на около 2/3 от обема му. След 2-3 минути обръщам - моите деца отдавна са минали възрастта да се радват на преметнати във въздуха палачинки, затова пропускам мероприятието, за да не се наложи да търпя снизходителни тийнейджърски погледи, когато абракадабрата не се получи.
Когато обърна, опека от другата страна и махна палачинката, я слагам в плоска чиния, пак наливам в тигана олио, разливам го навсякъде и излишното връщам пак в купичката... Когато и втората палачинка е готова, я намазвам с краве масло и я захлювам с намазаната страна върху първата. Някъде на третата палачинка, произведенията ви ще станата съвършени - гладки, без издайнически дупки и прокъсвания (както се казва "Первый блин комом"). Обедните палачинки поднасяте с поне 3-4 вида пълнеж, за да не ви досаждат гладни деца поне до 4 часа Тогава ще ги изненадате с ново палачинково лакомство: ето затова ви бяха 3-те дози. В студените и поизсъхнали вече палачинки слагате ситно нарязана шунка, кисели краставички, каперси, маслини, изостанали парчета варено пилешко месо, сирене, каквото се сетите с една дума. Завивате (аз лично предпочитам спретнати малки пакетчета пред рула), фиксирате с клечка за зъби, посипвате с настърган кашкавал и печете.
За вечеря? Ами тя не би трябвало да е ваш проблем при толкова труд с палачинките. Крайно време е някой да ви отмени. В краен случай - нещо традиционно и мноого питателно като пилес ориз, например.
Топ Новини