Паркингът до Общината: 10 години нахалост

Мисия Варна

02-11-2010, 11:37

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Десетгодишните усилия за построяване на многоетажен паркинг до сградата на общината се оказаха напразни, отсече днес кметът Кирил Йорданов по повод поредния провал на напъните така важният за варненци инфраструктурен обект да бъде отдаден на концесия.

"Няма да коментирам, защото не мога да го направя, без да кажа нещо обидно по адрес на човека, който сега доволно потрива ръчички", видимо ядосан беше кметът. Всички подобни опити от наша страна приключиха по този начин. И проектът за паркинг в "Чайка", и този тук бяха провалени по един и същ начин - като се залагат условия, които не могат да бъдат изпълнени, от който и да е инвеститор, обясни той.

Процедурата за концесия на паркинга на общината беше гласувана от Общинския съвет още на 8-ми декември миналата година. Още тогава строителният предприемач от ГЛАС Пламен Андреев предупреди, че "никога няма да се намери инвеститор при тези параметри, ако не му се даде да вдигне и малка търговска част над земята". Този вариант обаче отпадна още през 2006-а г., когато живеещите в околните блокове се вдигнаха на бунт срещу етажи над земята. Така през декември, въпреки че повечето съветници признаха, че инвеститор трудно ще се намери, те одобриха концесионните условия: "за да се тестват нагласите", по думите на тогавашния председател Борислав Гуцанов.

После през май общинските съветници от комисията по собственост одобриха концесионера, който да изгради паркинг с 401 места до сградата на община Варна. Единственият кандидат беше „Реалис Кънстракшън". Столичната фирма беше съгласна да построи паркинг на четири нива - три подземни и едно надземно. Всяко от подземните нива трябваше да разполага със 103 места, а надземното - с 92. Инвестицията беше изчислена на почти 8 млн. лв. Концесионната вноска за общината трябвашe да бъде 2% от брутните приходи, но не по-малко от 55 000 лева.

Вместо да гласуват на сесия кандидат-концесионера обаче, през юни съветниците решиха да променят условията към него. По предложение на Калояна Димитрова от БСП, те поискаха при подписването на концесионния договор фирмата да представи втора банкова гаранция в размер на 5% от инвестиционните намерения. Сумата ще се освободи след приключване на строежа. В самата процедура вече имаше заложена банкова гаранция също в размер на 5%, която ще се освобождава поетапно в резултат на свършената работа. Мотивите на съветниците бяха, че не бива да допускат втора дупка във Варна като тази на Георги Гергов и несъстоялия се негов ЦУМ. Още тогава Красимир Маринов от "Отчечество" контрира, че новото условие ще изплаши кандидат-концесионера и като гаранация е достатъчно при сключване на договора, фирмата да прикрепи писмо за намерение за отпускане на кредит от банка или извлечение от банкова сметка за наличие на сумата.  След скандали, липса на кворум, оспорвано прегласуване искането за още 5% банкова гаранция (близо 400 000 лева) беше прието.

Така се стигна до писмото в края на октомври, с което „Реалис Кънстракшън“ - познати на варненци като строители на Бизнес парк-Варна, се отказаха от участие в проекта.

Естествено, че ще подновим предложението за концесия, но сроковете за ново повдигане на идеята и за реализацията й вече са отвъд границите на общия ни мандат с този Общински съвет, каза кметът.