През март Варна може и да има нов ОУП

Мисия Варна

02-11-2010, 12:03

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

През март Варна най-после може да има нов Общ устройствен план, огласи оптимистичната си прогноза днес кметът Кирил Йорданов.

Той обаче си остави и вратичка за песимизъм: "ако всички страни спазят сроковете си, които дотук нееднократно бяха пропускани".

Според Йорданов недоразуменията, забавили официалното становище на Министерството на транспорта, могат да бъдат преодолени бързо. В края на миналата седмица столичните чиновници оспориха посоката на вятъра, който духа на летище Варна и това породи съмнения в правилното позициониране на нови писти от страна на авторите на проекта. Нерешена остава и съдбата на бъдещия контейнерен терминал, от който зависи пък и реализацията на грандиозния проект за реконструкция на цялото варненско пристанище.

Кметът обяви днес, че ще издаде заповед комисията да започне да отговаря на възраженията на гражданите, събрани при обществените обсъждания на проекта за ОУП. Преди седмица около липсата на отговори също възникна напрежение и гражданските сдружения, ангажирани с проблема, разпространиха писмо, в което се казваше:

"...Научихме, че Община Варна ще има становище по възраженията на гражданите по проекта за ОУП на Варна едва след заседанието на Националния експертен съвет за разглеждане на проекта."

Представители на гражданските организации, категорично не сме съгласни с тази теза!

Окончателното експертно решение за ОУП на Варна и за всички възражения по него действително ще се вземе в рамките на няколкочасовото заседание на Националния експертен съвет към МРРБ, но това би било невъзможно,  ако Община Варна няма предварително изградено становище и виждане по многобройните възражения и Общото становище на гражданските организации.

Според нас е абсолютно задължително Община Варна да се яви на Националния експертен съвет с изградена позиция и проект за решения по всички възражения към ОУП Варна. Още повече, че министър Плевнелиев нееднократно подчерта, че ще се съобрази с вижданията и решенията на Варна".