"Стара Варна" остава в същата сграда

Мисия Варна

02-11-2010, 14:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Експозицията "Стара Варна" ще остане в досегашната си сграда, а наемът няма да е 5000 лв. Има вероятност и изобщо да няма наем.

Това съобщи областният управител Данчо Симеонов, който вече е разговарял с шефа на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов и е получил уверение, че не се налага преместване на музея от къщата на ъгъла на улиците "Княз Дондуков" и "Цар Калоян" до храма Малката Богородица в Гръцката махала.  

"Стара Варна" бе запечатан преди 2 седмици, тъй като от няколко месеца община Варна не е плащала наем за сградата, която е държавна собственост. За запазване на музея и помещаващото се в същата сграда читалище настояха уредникът му Ламбрин Сотиров и ексдепутатът от НДСВ Яни Янев по време на приемната на председателя на парламентарната комисия по култура Даниела Петрова. Те споделиха притеснението си и от известната отпреди 2 години идея паметникът на културата да се превърне в почивна база на Държавна агениця "Архиви".

Когато читалището подаде съответното искане към ДА "Архиви", ще бъде сключен договор за ползване на помещенията. Само една от залите - на първия етаж, ще се използва за хранилище на държавния архив, обясни Данчо Симеонов.