Общината ще опрости данъците на армията срещу имот в Морската

Мисия Варна

03-11-2010, 06:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кметската администрация се е обединила около мнението, че община Варна може да си позволи да опрости такса "смет" на всички имоти на Министерството на отбраната в града.

В замяна тя ще получи 51 дка в Морската градина, на които някога имаше военно поделение. Имотът е предоставен на Министерството на отбраната в началото на миналия век за нуждите на бреговата артилерия. Преди месец в общината пристигна писмо, в което военният министър Аню Ангелов изразяваше готовността си за "сделката", но при 2 условия:  Общинският съвет трябва да актува земята като публична общинска собственост, а общината да опрости натрупаните данък “Сгради” и такса “Смет” за всички имоти на Министерството на отбраната във Варна.

"Става дума за сума от 30 хил. лева на година. Убедени сме, че си струва да направим тези насрещни взаимни отстъпки", коментира днес Кирил Йорданов.

Сделката в никакъв случай не застрашава съществуването на Военно-морския музей, обясни кметът. Според него още е рано да се каже за какво ще бъде използвана новата общинска собственост. "Може да е за зоопарк, може и за други обществени дейности, гарантирам само, че няма да допусна тук да се строят жилища, частни вили и офиси", зарече се Йорданов и уточни, че част от терена ще послужи за нова връзка на пътя за Златните с Алея Първа.

Общинската администрация ще направи постъпки градът да си върне Юнашкия салон, строен в началото на миналия век с парите на варненци - за сградата е бил теглен облигационен заем. Сега сградата е държавна собственост. В нея кметът предлага да бъде организиран Музей на спорта, въпреки че такъв е заложен в проекта на бъдещия стадион, който някога трябва да бъде построен на мястото на съборения вече "Юрий Гагарин".