„BOLLYWOOD”- за любовта и мечтите като на кино

Архив Варна

04-11-2010, 16:33

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Сигурно поколението на нашите майки и бащи си спомнят покъртителния филм „Слонът моят приятел”.

Когато бях на 10 години от балкона на кино „Георги Димитров” тихичко подсмърчах и жалеях за слона, който страдаше от екзистенциалната си съдба, но както се казва това е животът. А индийското кино е пресечна точка между две зони: на великата мелодрама и на вълшебния танц. Затова и индийците си имат страхотна алтернатива на Холивуд, а имено „BOLLYWOOD”. Индийците милеят за родното си кино така, както май никъде по света не се случва-те някак си са закърмени с националната си гордост „BOLLYWOOD”.

За „BOLLYWOOD” милеят и героите от новото премиерно заглавие на варненския куклен театър. Това е заглавие на авторския спектакъл на режисьора Боян Иванов и хореографката Татяна Соколова, които са отново в тандем със сценографката Елица Геогиева.

Варненските журналисти се полюбуваха на индийска музика и естетизирани (с дъх на Индия в български вариянт) танци. Пред медиите бяха представени три откъса: един монолог в изпълнение на Вяра Стойкова и два танцови фрагмента. Усещането от видяното е, че танците предвещават приятни мигове – късчета от магията на Индия. Монологът на Вяра Стойкова бе посветен на мечтата за красив живот и индийското кино. Това изпълнение бе по-статично, но може би такава е била целта-от статика към движение. Всъщност за да имаме представа от цялостния спектакъл, доближаващ се до 2 часово времетраене, е наложително да проверим възприятията си утре вечер, когато ще бъде първата среща на варненските актьори с публиката.

За Варна. Утре, режисьорът Боян Иванов разкри своите преживявания по време на цялостния творчески поцес: „Отдавна имахме идея с Татяна Соколова да направим нещо заедно, свързано с индийското кино. Любопитно ни е било, че там, когато героите не могат да разрешат проблемите си изведнъж, сякаш от нищото започват да пеят и в техните проблеми се включва цялото общество и всички с особена радост намират правилния изход. Започнахме да си измисляме истории как би било в нашия живот- имаш проблем и  изведнъж спираш и започваш да пееш и танцуваш. Занимава ме темата доколко човекът е доволен от това, което му предлага реалността, за какво си мечтае и дали изобщо са му останали сили да мечтае. Чрез „BOLLYWOOD” се опитвам симпатично и иронично да подходя към тази тема. Цялото представление е съвкупност от монолози, разпръснати в спектакъла, които се редуват с танцови сцени. Някои от тях са декорация на монолозите, а други са свързани с битови ситуации. Текстът е създаван по време на репетициите. Първо направихме с Татяна Соколова един уъркшоп с актьорите, за да проверим има ли хляб в подобно начинание и след това започнах да пиша част от монолозите. Ние симулирахме документалнстта в монолозите на актьорите. Много предложения идваха от самите участници в процеса като текст. Ние смесихме реалността с бутафорията на живота.”

Сценографията както казва на шега самата Елица Георгиева е постигната „с вкус и талант”. Всяка фибичка, шалче са закупени специално за всеки персонаж.

В спектакъла участват актьорите: Вера Стойкова, Боян Стоянов, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Диана Цолевска, Евгения Василева, Красимир Добрев и Стоян Стоянов


Дали предизвикателствата на „BOLLYWOOD” ще предизвикат наслада и щастие от живота-публиката има своята последна дума?