8 ноември: Рагу от тиквички и гъби

Архив Варна

07-11-2010, 18:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Казах ви аз, че съм неблагонадежден кулинар. Главата на семейството замина в командировка и минахме с малкия на сандвичи и салати. Но ето ме днес примерна готвачка. За нас пиле с грах и картофи, че много ми се беше прияло, а за малкия бутчетата от пилето с ориз, че мрази грах. Обещавам да наваксам пропуснатите дни с интересни рецепти - за архива. А ако искате да ме избавите от неудобството да лъжа, че съм готвила  в тези дни - нали такава беше идеята, ми изпратете вашите кулинарни преживявания за 3-и 5-и и 7-и ноември. Апропо повторих днес тортичката на Галинчето, че онзи път беше изчезнала преди да се върна от София. Мнооого добре се получава. Аз лично обаче следващия път ще я направя с кофичка и половина кисело мляко и 2 кофички сметана - хем с повече крем, хем по-стегната да стане. И орехите ще удвоя - поне 150 грама да станат. И може би ще спестя сладкото отгоре - някак разнобой ми се получава - вътре пресни плодове, отгоре - консервирани. Иначе е супер. Бърза за приготвяне и лека за ядене.

Понеделник, разбрахме се, е ден за постни манджи.

Ето нещо, което не съм пробвала отдавна и сега рефрешвам заедно с вас: Рагу от тиквички и гъби - много вкусно и засищащо.

Около 300 грама дребни гъби се запържват в малко олио. През това време нарязваме на кубчета тичквички (2 или 3, ако са много дребни, а то е по-добре да са дребни и стегнати). После нарязани домат и един лук задушаваме в супена лъжица олио. След това понакълцваме шепа черни маслини без костилки и ги добавяме към доматчето и лука. Запържваме още няколко минути. Изсипваме всичко в тенджерка и добавяме гъбите и тиквичките. Посоляваме и добавяме вода, така че тя да стига почти до ръба на тиквичките. Слагаме на котлона и веднага щом заври го намаляваме и манджичката оставяме да се задушава за час и половина. След това ястието е готово за консумация. Според оригиналната рецепта можете да му добавите майонеза или сметана. Аз лично не съм фен. Вместо това го поръсвам с повече магданоз и му забърквам един таратор с мноого орехи и копър (за чесъна ще се сетите сами, защото мъжът ми хич не го понася и аз тайно го добавям след като отделя неговата доза).

P.S. Това на снимката е фазата от преди завирането. Дотук съм стигнала. Апропо за втроник си пригответе кисело зеле и кус кус - ще забъркаме най-мързеливите сърми на света.