Избрани Новини
9 ноември: Най-мързеливите сарми на света!
Как ви се получи рагуто с тиквички и гъби? При мен без особен успех... Погледнаха, побутнаха и попитаха: хубава гарнитура, къде е основното сега... Добре, че имах готовност за бърза реакция: кренвирши с кашкавал на фурна. Нейсе.
Днес ще репетираме упражнението: "накарали мързеливия на работа". Аз лично като чуя за сарми си представям нещо бавно, пипкаво, времеемко, с една дума - досада. Даже пробвах да убедя себе си, че не обичам сарми - нито лозови, нито зелеви, само и само да си имам оправдание да не ги готвя, ама не ми мина номерът.
Оказа се, обаче, че може и по бързата процедура (15 минути).
Кайма (нека преобладава свинското, но непременно поискайте да я смелят пред вас - общо около 500 грама ще ни трябват), зелка (засега може и прясна, но с кисела е по-вкусно - лично мнение), лук, ориз, морков, домат, сол, черен пипер, дафинов лист.
И понеже това са най-мързеливите сарми на света - нищо не трябва да варите, задушавате или запържвате предварително.
Каймата + ситно нарязаната зелка (ако е сурова направо можете да я накълцате в блиндера) + настъргания лук + измития (и нищо повече) ориз, при това най-евтиния в магазина - забърквате всичко заедно. Ако каймата е специално мляна - добавяте и сол. След това оформяте "сарми" от сместа и ги подреждате върху "канапе" от настъргани моркови. После заливате със сос от вода, малко олио - 3-4 лъжици (или течна сметана, разредена с вода), настъргания домат, черен пипер (най-добре на зърна), дафиновия лист и сол. Варите докато се надуе ориза. Ако ви е вкусно, можете да увиете мързеливите сарми в "риза" от настъргания морков.