Варненец е първият европеец, спечелил австралийския конкурс Adelaide Fringe

Мисия Варна

15-11-2010, 12:50

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кралят и Кралицата на Камен Горанов откриват фестивала на изкуствата Adelaide Fringe 2011 в Аделаида.

31-годишният дизайнер от Варна Камен Горанов спечели международния конкурс за постер на най-големия фестивал на изкуствата в южното полукълбо Едълайд фриндж 2011.

В конкурса участваха професионалисти и аматьори от цял свят с над 200 произведения, изпълнени в различни медии – анимация, скулптура, фотография, живопис, дигитално изображение и т.н.

Творците трябваше да се справят с нелесната артистична задача да създадат иконични и иронични Крал и Кралица на Adelaide Fringe 2011.

Най-убедителен се оказа проектът на Камен Горанов, завършил Европейския колеж по дизайн в Мадрид, син на аритект Огнян Каменов и внук на известния от близкото минало архитект Камен Горанов.

В историята на Аделаидския фестивал на изкуствата, българският дизайнер е първият творец от Европа, отличен с високата награда.

Кралят и Кралицата на Камен Горанов, комплектовани с такива „оръдия на властта” като пипала, мускулест гръден кош и циклопско око, иронично си играят с човешките  представи за лидера, облечен в мантията на кралската династия.

Едновременно приказно-романтични и комиксово-стилизирани, Кралят и Кралицата внушават задължителното в случая усещане за красива и хармонична двойка, която не само владее церемониалния код, но и изпълнява височайшите си задължения с елегантна дистанцираност.

Колажирани от различни техники - фотография, графити, живопис и компютърно генерирани образи, коронованите особи на Камен Горанов потвърждават необходимостта от съществуването си в постмодерното време.

То все още има нужда от тях, особено когато става дума за фестивал, който иконизира естетическото преживяване, без да забравя забавлението.

Всъщност именно това е запазената марка на Едълайд фриндж.

Adelaide Fringe е най-големият фестивал на изкуствата в южното полукълбо.

Повече от един милион души от Австралия и света посещават фестивала в Аделаида всяка година.

За неповторимата атмосфера, с която е известен Adelaide Fringe, допринасят както впечатляващите артистични програми, така и доброто туристическо обслужване, превъзходните местни вина и храни и съхранената природа на австралийския континент.

В предишните фестивални издания са се регистрирали артисти и туристи от Канада, Франция, Германия, Гана, Унгария, Индия, Ирландия, Япония, Кения, Непал, Нова Зеландия, Нигерия, Русия, Испания, Южна Африка, Англия и САЩ.

По традиция, и програмата на Adelaide Fringe 2011, който ще се проведе от 18-и февруари до 13-и март, ще предложи разнообразна програма от драматични, комедийни и куклени представления, музикални, танцови и циркови спектакли, изложби.

Характерни с иновативността си, фестивалните събития, които се случват навсякъде, често на най-неочаквани места в милионния град (покриви, улици, алеи, кафенета, барове, клубове), отново ще съизмерят разбиранията за изкуство на различни автори и различни страни, поднасяйки на публиката стойностни естетически продукти, според изискванията на съвременния културен туризъм.

Лично от дизайнера Камен Горанов:

С графичен дизайн се занимавам от 1997 година, когато започнах обучението си в „Instituto de Formacion Profesional – Islas Filipinas” в Мадрид.

По-късно завърших и престижният колеж по дизайн „Instituto Europeo di Design”, cъщо в Мадрид.

Работил съм в различни сфери на дизайна като издателства, корпоративна идентичност, запазени марки, плакат.

Творческата територия, която най-много ми допада, е свързана с илюстрацията и плаката.

За първи път се запознах с фестивала Аdelaide Fringe чрез конкурс обявен в интернет мрежата.

Това, което ме заинтересува най-много беше, че този фестивал се е появил като алтернатива на друго известно културно събитие - Аdelaide Festival (от 1960).

Този нов фестивал е дал възможност за изява на не толкова известни артисти, музиканти, художници.

От 14-годишен имам огромен интерес към underground културата, алтернативни събития и фестивали и може би това е основната причина за моето участие.

Другият фактор беше пълната свободата на техниката и изпълнението на задачата и тъкмо липсата на лимит, който да ограничава въображението, ме накара да се чувствам много по-креативен.

Опитах се да създам нещо хумористично и иронично, служейки си главно с колажната техника, но все пак „героите” трябваше да се възприемат като крал и кралица, така че използвах един типичен елемент, който би се разпознал от всеки – двете корони.

За мен е голяма чест, моя илюстрация да представлява фестивала на изкуствата в Аделаида Аdelaide Fringe 2011, който се надявам да посетя лично някой ден.

Повече за Едълайд фриндж 2011 на tix.adelaidefringe.com.au