Градските шофьори заплашват със стачка

Мисия Варна

15-11-2010, 21:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Служителите на общинската фирма "Градски транспорт" обявиха днес готовността си за стачка.

На общо събрание те избраха стачен комитет, който да оглави недоволството срещу новия колективен трудов договор, предложен от борда на директорите. На 17 ноември синдикатите започват преговори за запазване на стария колективен трудов договор. Според тях новият ще донесе намаляване на заплатите с около 120 лева вследствие на понижаването от 1,3 на 1 процент на заплащането за година прослужено време. Отпадат и някои социални придобивки. Прокуристът на "Градски транспорт" Веселин Михайлов заяви, че все още дружеството е с наследена загуба от 1 271 000 лева, която постепенно се компенсира от новия борд със сключване на по-изгодни договори за доставка на горива и резервни части. Михайлов съобщи, че от влизането си в длъжност

от юни досега е уволнил 10 работници за кражба на гориво,

дисциплината сред служителите е на по-добро ниво, предвижда се и подобряване на организацията в сервиза за ремонти на автобусите.

През октовмри прокуристът обяви, че е започнала прокурорска проверка по сключения без обществена поръчка договор за дизелово гориво по цени на дребно, в резултат на който "Градски транспорт" е губил приблизително по 100 000 лева месечно. През 2007 г. „Градски транспорт“ е сключил договор за доставка на нафта с фирма „Трансойл“. В него е записано, че общинското дружество купува

литър дизелово гориво по цена на дребно на „Лукойл“ - средно около 2,30 за литър

Става въпрос за потребление от 6 тона дизел на ден. Още при обсъждането на финансовия отчет на "Градски транспорт" за 2009-та година общинските съветници недоумяваха как така дружеството не си е издействало търговска отстъпка при такова огромно количество. Според новия борд, стандартната отстъпка в случая би трябвало да е между 13 и 18 % на литър. Това формира цена на нафтата от 1,76 лв. с ДДС при цена на дизела 2.20 лева за литър към деня на обсъждането тази пролет.

Скандалният договор с "Трансойл" изтече на 7 ноември и от миналата седмица

градските рейсове вече се движат с гориво от нов доставчик,

избран с обществена поръчка през Софийската стокова борса. Това е търговищката фирма "Сима" ЕООД, собственост на 48-годишния Румен Димитров от Омуртаг. В следващите 2 години "Сима" ЕООД ще достави на "Градски транспорт"-Варна 4 500 000 литра дизелово гориво на стойност 9 311 175 лева с ДДС или 2.069 лева за литър. Това, според прокуриста Веселин Михайлов,  ще осигури икономия в размер на 500 000 лв. годишно. Същата търговищка фирма ще доставя за варненския превозвач и бензин А-95Н - 150 000 литра за 306 546 лева.