И кашкавалът минава по стандарт „Стара планина”

Новините

16-11-2010, 09:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От днес влиза в сила новият стандарт за кашкавал, според който млечният продукт  ще се прави само от свежо прясно мляко, съобщи БНР.

Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, обясни Ивелин Буров от Института по стандартизация.

Срокът за зреене по този стандарт е 45 дни, а ако кашкавалът е от овче мляко и от смесено мляко – 60 дни. Тъй като идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал, в него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години, обясни Буров.

Млечните продукти, произведени по БДС, ще се казват „Българско кисело мляко“, „Българско сирене“, „Български кашкавал“. Киселите млека, кашкавали и сирена, които са от мляко, също ще могат да запазят това наименование. Но ще се казват, примерно, кисело мляко „Стара планина“ или ще носят друго име, което е решил собственикът да сложи на своя продукт.
Освен по името, продуктите ще се отличават и по опаковките си, на които ще бъде отбелязано, че са произведени по БДС.