КРС пуска онлайн 39 услуги в телекомуникациите

Мисия Варна

16-11-2010, 10:07

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 500 потребители от Варна и региона ще могат да се възползват от новата информационна система за онлайн обслужване, подготвена от Комисията за регулиране на съобщенията.

Тя е на стойност над 700 000 лв. и е разработена по проект, финансиран по оперативната програма "Административен капацитет" на ЕС и Европейския социален фонд. Ефектът за бизнеса е както улеснение при взаимодействието с регулатора, така и икономия на средства и време за подаване на заявления и стартиране на процедури за използване на 39 услуги.

Системата "Лицензи и регистри" има два компонента - вътрешна оперативна система и публично достъпен сайт с портал за електронно подаване на заявления и уведомления плюс публични регистри. Сайтът позволява регистрация и оторизация на потребители, след което те ще могат да обработват и контролират по електронен път подаваните към КРС документи. Порталът има и офлайн приложение за попълване на заявление. Системата позволява бързи справки за подадените документи към регулатора, възможност да се проследи процесът на обработването им, възможности за плащане на такси по електронен път, има и тарифен калкулатор за пресмятането им.

В региона на Варна от системата ще се възползват около 150 фирми и организации, предоставящи електронни съобщения - кабелни оператори, интернет доставчици, доставчици на фиксирана телефония; оператори на пощенски услуги, предприятия, които издават сертификати за електронни подписи. Платформата ще е полезна и за регистрираните в областта над 350 радиолюбители - граждани и юридически лица, поясни ръководителят на проекта Слава Славчева. Днес във Варна се провежда поредният от планираните 7 семинара за цялата страна за запознаване на бизнеса с възможностите на системата. Предстои сертифицирането й, след което тя ще е достъпна за потребителите, от които се изисква единствено да имат универсален електронен подпис и да са уведомили КРС за лицата, които имат право да представляват съответната фирма или организация.