Кметът тества варненци и наследници с панорамната площадка

Мисия Варна

16-11-2010, 19:50

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Ръката да изсъхне на този, който разреши на това място да бъде построен ресторант".

С тази тежка клетва кметът Кирил Йорданов се обърна към наследниците си, на които днес завеща панорамна площадка с перфектен изглед към Варна. Мястото на новата туристическа атракция, не е избрано случайно - от тук се открива най-добрата панорама към морската столица, а при хубаво време и към цялото Северно Черноморие. Откритието кметът направил още през 1975 г., когато като войник давал караул в района. Преди да започне оформянето на панорамната площадка мястото било змиярник, събирали се и наркомани, разказа днес кметът на район "Аспарухово" Богдан Караденчев. След като идеята била одобрена се наложило администрацията да издири наследниците на запуснат имот в южната част на площадката. Оказало се, че те живеят в Германия, но все пак дали съгласието си теренът да бъде отчужден срещу 79 000 лева. Общо панорамната площадка е разгърната върху 3.5 дка, голяма част от които са оформени като места за паркиране на автомобили и автобуси с туристи (първите 8 вече стигнали до тук, за да докарат туристи, плаващи на голям круизен кораб из Черно и Средиземно море).

24 хил. лева е струвал проектът на панорамната площадка. Реализацията му - 264 хил. лева. 20 хил. лева от общо отпуснатите от бюджета на Варна 367 хил. лева още не са изхарчени, отчете днес Кирил Йорданов.

Оранжеви пейки, дарени от Е.он, допълват пейзажа. Изграждането на площадката е възложено на фирма "Пътища и мостове", озеленяването на "Девня трейд", а на "Николай Стойчев" ЕТ дължим знамената, под които се крие акцентът на новия варненски символ. Това е малка пирамида от червен африкански гранит, върху който са издълбани думите: "Този панорамен кът между морето и небето е изграден от община Варна през 2010 г. За хората, които обичат Варна и далечните хоризонти".

Паметната плоча, според кмета, трябва да спре властимащите след него, които биха се полакомили да направят заведения на терена с най-прекрасния изглед към града. Въпреки личното си мнение "против" той обеща да се довери на допитването на жителите на района дали на панорамната площадка трябва да има павилион за кафе, чай и вода. Търговският обект обаче ще бъде общинска собственост, зарече се зам.-кметът Вили Жечев, който обеща лично да го проектира.
След клетвите срещу бъдещ управленски вандализъм Кирил Йорданов отправи предизвикателство и към варненци: На пролет ще видим какво е останало от площадката - ако са оцелели поне половината пейки и пирамидата е тук, ще сложим далекогледите.

{gallery}VARNA/2010-11-16-galata{/gallery}

Светофар слага точка на задръстванията на разклона за "Виница"

За да покаже новата варненска придобивка, която му спечели порой от обвинения, че прави "пир по време на чума", кметът се качи на автобус заедно с журналисти и общински съветници. По пътя от общината до склона към "Галата" той грабна микрофона и обясни, че пътищарските фирми имат срок до следващата сряда да запълнят всички места с нарязан асфалт и да приключат с извънредното закърпване на 22 хил. кв. м дупки преди зимата.

800 000 лева са заложени в бюджета за 2011 г. за междублоковото пространство, паркинг и градинки зад дългия блок на бул. "Христо Ботев", под който в момента приключва изграждането на търговски център.

До 20 дни във Варна ще заработят нови 8 светофарни уредби. Една от тях - на Т-образното кръстовище на разклона за "Виница", трябва да реши проблема с големите задръствания сутрин и следобед тук.

От другата страна на моста кметът показа почти готовата сграда на новото районо кмество "Аспарухово", което, според Богдан Караденчев, ще бъде открито на 22 декември.

Къде ще бъде лагерът за скаути, обясни Кирил Йорданов, както и за намеренията да бъде възстановено детското градче в Аспаруховския парк. За парка кметът говори час по рано повреме на традиционния брифинг във вторник: нито една от отговорните оинституции не си е мръднала пръста в изпълнение на исканията на побщина Варна и обещанията на премиера, че градът ще стане законен стопанин на Морската градина и Аспаруховския парк, в които през последните 10 години общината е инвестирала 30 млн. лева.

"Паметник на безобразието" нарече той недостроените бетонни мастодонти в местността "Карантината", започнати от фирма "Борд", собственост на варненския бизнесмен Даниел Славов-Дънката.