Варна отказва да приеме първенството на Бургас

Мисия Варна

16-11-2010, 21:06

Снимка:

SOFIAPHOTOAGENCY

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненци трудно преглъщат победата на Бургас в четвъртото издание на класацията "Най-добър град за живеене", организирана от "24 часа" и Дарик радио.

Това стана ясно както от гневните изблици във Фейсбук, така и от изявленията на кмета Кирил Йорданов. Според него 1.5 милиона българи са поставили на първо място Варна, едва 32 261 са гласували за Пловдив, 14 508 за Бургас и 5076 за София. Дали такива наистина са цифрите ВарнаУтре не може да докаже със сигурност, защото резултатите от гласуванията на сайтовете на "24 часа" и Дарик радио вече не са достъпни. Разполагаме само с кешираните версии на журналистически материали по темата, от които става ясно, че на 1.11. Варна е имала 426 905 гласа и за седмица - до края на гласуването в интернет, е удвоила резултата си до 839 226. Истинско избухване обаче е реализирал Благоевград, който на 1.11 има 99 679 гласа, а на 8-ми - 426 905. Гласовете на българските читатели и слушатели обаче се оказаха едва 1 от 25-те критерия, по които беше избран победителят.

Общински чиновници са направили опит какви са критериите, по които са били оценявани градовете, по коя от категориите кой от претендентите колко точки е получил и по какъв начин е определяна оценката. "Решихме тази година да използваме практиката на световноизвестно издание като "Економист" и да обявим само крайния резултат без междинните оценки по отделните категории", отговорили организаторите. Единственото, което кметските хора успели да научат, било, че Варна загубила от Бургас само с 1 точка. Всъщност крайната класация по точки може да бъде намерена в официалните информации за награждаването на победителите:
1. Бургас - 57 т.
2. Варна - 56 т.
3. Благоевград - 51 т.
4. София - 49.5 т.
5. Пловдив - 46 т.
6. Русе - 43,.5 т.

От общо 25 критерия Бургас получил максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, детски градини, култура, безработица, чужди инвестиции и др. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и престъпността. По повод на екокатегорията паметливи общинари припомниха как преди две години на кръгла маса след втората титла "Най-добър град за живеене", спечелена от Варна, зам.-кмет на Бургас заяви, че градът му е обречен да губи в тази надпревара заради тежката екологична обстановка там.

Това, което ни отне класацията, ни дават други, коментира днес кметът Кирил Йорданов. Той ще получи наградата "Фондове, програми, проекти", учредена за града с най-успешно усвояване на пари от еврофондовете. Призът се връчва под патронажа на посланика на Испания  (страната-отличник по използване на европари) и евроминистъра на България Томислав Дончев. За да стигне до това признание община Варна е спечелила 11 проекта за безвъзмездно финансиране по 4 оперативни програми за общо 43,508 млн. лева, както и 49,74 млн. лева по ИСПА. Готвим още 8 проекта за общо 75 млн. лева, съобщи днес кметът. Наградата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък е за туристическата атракция "Легенда за Аладжа манастир".

Варна се е преборила с норвежкия град Берген и с унгарската столица Будапеща за домакинството на Генералната асамблея на Европейската асоциация на фестивалите. Очаква се в края на април в града да пристигнат делегации от 110 фестивала от цял свят.