Съдът спря изгонването на "Малкия принц"

Мисия Варна

18-11-2010, 14:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненският административен съд реши днес, че частното училище "Малкият принц" не може да бъде изгонено от сградата, която ползва.

Школото трябваше да освободи някогашната детска градина в кв. "Чайка" по заповед на кмета Кирил Йорданов, издадена след решение на Общинския съвет. Тя обаче беше обжалвана от директорката на училището Татяна Атанасова. Според нея изземването на имота ще доведе до значителни вреди за учениците и педагозите на договр.

Съдът, след като изслуша страните определи, че от предоставените доказателства е видно, че изпълнението на Заповедта ще доведе до проваляне на учебната година за над 270 деца. Причина за това е невъзможността, те да бъдат настанени веднага в други учебни заведения, съобщават от ВАС.

Според магистратите Община Варна  е имала възможност да предприеме мерки за връщане на имота през изминалите две летни ваканции, защото  договорът за възмездно право на ползване е изтекъл още през септември 2008 г.

Не са предприети и действия за провеждане на Конкурс за учредяване на право на ползване на въпросния общински имот, указани от Общински съвет-Варна, с решение от юли 2009 г. Това дава основание на съда да  спре предварителното изпълнение на Заповедта.

Скандалът с "Малкия принц" ескалира след като проблемът с недостига на места в детските градини на Варна сатана особено болезнен. В интервю за vlastta.com зам.-кметът по образование Коста Базитов разказва сагата с "Малкия принц":
"Това си е наша градина, наша ясла, ако трябва да сме точни. Тя е била отдадена под наем с решение на ОбС за детска градина, в последствие, това е дълга сага. В последствие тази детска градина се превръща в училище, първо в основно, след това в гимназия. Има пререгистрация, има много неща, които са свързани с хода на самото училище. Миналия мандат го разглеждахме този въпрос неколкократно на сесиите на комисията за собственост за наеми, за стойност на наемите, а от две години е изтекъл срокът и затова още миналата година сме започнали процедура за отдаване под наем.
Междувременно се установява, че има пристройки, които са правени без съответните разрешения, което не  позволява в този си вид да бъде проведен конкурса за отдаване под наем, защото, когато се е подготвяла  документацията тя е гледана на базата на архитектурни планове, а пък се оказва, че има и други.