Ромската организация във Варна иска "Берлинска стена" за азиатска Турция

Мисия Варна

18-11-2010, 17:49

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Председателят на Федерация на обединените ромски общности (ФОРО) Васил Данев се обяви днес против влизането на Турция в Европейския съюз.

Ако е неизбежно приемането на Турция, нека влезе само европейската част, настоя Данев. Той предлага да има строга вътрешна граница в страната от Босфора насам, като Берлинска стена Европа - Азия.

Туция е голяма мюсюлманска страна и ще претопи малките народи, смята председателят на ФОРО. Според него, най-застрешени са малките граничещи страни, като България и Гърция. "Турция е чужда страна, с чужда религия, като влезе в съюза ще обезличи християнството и ще го асимилира", каза днес Данев.

По думите му, духовността е това, което може да противодейства. Васил Данев ще пише на Вселенския патриарх архиепископ на Константинопол Негово Светейшество Вартоломей и към папа Бенедикт XVI, с искане двете християнски общности да се противопоставят на инвазията на ислямската религия в Европа.

Той дори смята да посети Солун и Света гора, заедно с 4-членна делегация, за да разговаря лично с Вселенския патриарх.

Лидерът на ФОРО съобщи днес, че има вакантно място за експерт по ромските въпроси в общинския съвет. Той предложи тази длъжност да бъде заета от българин, за да е неутрален човек, извън етноса.

Експертът трябва да е независим, защото ромските общности във Варна се делят на три кланове, които воюват помежду си. Всеки клан има различен език и обичаи, обясни Данев.

Той не предложи име, което да заеме длъжността, защото смята, че не това е важното. Според него, независимият експерт трябва да има съветници от ромската общност от рзличните кланове, а техният избор е по-важен.

Данев смята, че кметът на Варна Кирил Йорданов трябва независимо да вземе решение кого да назначи.

Проблемите, които има ромската общност във Варна, са най-вече в областите на здравеопазването. Хигиената в гетата е лоша, болестите са много, смъртността е висока и е време да се направи нещо.