Варна и Франция организират международно водно изложение тук

Мисия Варна

19-11-2010, 18:04

Снимка:

СНИМКA: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В морската столица ще се организира морско изложение с помощта на френския град Ла Рошел.

Това стана ясно днес по време на среща на новоназначения посланик на Франция у нас Филип Отие с кмета Кирил Йорданов.

Отие демонстрира дълбоки познания за историята и културата на Варна. Той сподели, че морската столица има добър имидж и хората на Франция я познават добре. По думите му, на първо място по важност за нашия град е морето.

Посланикът нарече Варна "Българската ревиера", заради дълбоките културни традиции и историята на града.

Отие сподели, че знае, че от тук е тръгнало Възраждането, тук се намира най-старото злато, Ориент Експрес винаги е спирал във Варна, градът е известен и с фестивалния си живот през лятото.

"Варна същевременно е и съвременен град и французите имат какво да харесват тук", каза той и допълни "Бих искал да присъстваме тук и мисля, че вече присъстваме". Отие уточни, че в икономическо отношение има предвид Societe Generale, а в културно и образователно - езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ и Алианс Франсез.

Новият посланик изтъкна, че за него е голяма чест и удоволствие да бъде във Варна, защото смята, че градът е от голяма важност за отношенията между България и Франция и попита кмета Йорданов какво да очаква от отношенията между Варна и фреснкия град Ла Рошел.

Градиначалникът на Варна каза, че двата града имат материални предпоставки за успешно сътрудничество.

"Франция има почетен консул в нашия град, което също е доказателство за значимостта на отношенията ни", каза Йорданов и подчерта, че в града има традиция в изучаването на френски език.

Според него морето е бъдещето, около което ще се гради развитието на двустранните отношения между двете страни.

На срещата присъства и председателката на комисия "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова, която сподели ентусиазма си, че в последните две години са изпълнени много младежки проекти в които са участвали заедно Варна и френските градове Марсилия и Ла Рошел.

С втория град отношенията на морската столица напредват много бързо, буквално са във възход в последните два месеца, подчерта тя.

Тя припомни, че отношенията межди Варна и Марсилия са започнали през 2007-ма. Френският град е подарил две лодки, които и до ден днешен се използват от спортните клубове. Марсилия е дарила и книги на езиковото училище.

Франция е много щедра към Варна и в последните три години отпуска средства и прави дарения за съвместни инициативи с града.

Младежки делегации правят взаимни посещения по 2-3 пъти годишно, каза още Попстефанова. Кметът допълни, че Варна и Марсилия заедно имат културни младежки проекти и членуват заедно в клуб в Страсбург.

Припомняме, че Варна наскоро подписа споразумение за бъдещо сътрудничество с Ла Рошел.

На 4-и декември в Париж кметовете на двата града ще подпишат споразумение за организиране на международно водно изложение в морската ни столица, подобно на това във френския град, съобщи кметът Йорданов.

800 фирми от Ла Рошел ще бъдат представени тук и интересът е огромен, а това са значителни инвестиции, каза още градоначалникът.

България и Варна ще бъдат представени на изложението във Франция догодина в специален павилион, предоставен безплатно от организаторите на площ от 700 квадратни метра.

В началото на 2011-а ще дойдат френски експерти във Варна, които ще помогнат за организирането на изложението тук през 2012 г.

"Франция избра Варна, това е внимателен избор, което е много важно за нас", подчерта Йорданов и допълни "Отношенията между Варна и Ла Рошел са много нови, но много бързо се развиват".

Около 80 хил френски туристи са посетили България това лято, но този брой ще нарастне, смята посланикът на Франция.

По думите на новия посланик, Франция ще следи какво се случва във Варна, защото градът е важен за страната му. "Вие сте единственият град, в който празнуваме 14-и юли", каза още Филип Отие.