Протест пред Върховния съд за максимална присъда за убиеца на Радостина

Мисия Варна

21-11-2010, 21:56

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На 26-и ноември (петък) във Върховен Касационен съд в София ще се проведе дело с изключителна важност за съдбата на убиеца на Радостина Евтимова.

21-годишната студентка по икономика беше зверски убита в нощта на 5-и срещу 6-и март 2009 г.

Признатият за виновен за убийството Георги Цветанов ще се изправи пред Темида за пореден път.

Протестът е организиран от хора, които не искат Георги да излезе някога от затвора. Според последното решение на съда, той получи второто по тежест наказание - доживотна присъда.

Протестиращите в петък ще настояват Върховният Касационен съд да осъди Цветанов на най-тежката присъда в България - доживотна, без право на замяна.

Това става ясно от коментарите на организаторите във Фейсбук.

"Нека да не позволим този път отлагания, оправдания и прочее. Искаме само едно-Най-жестока присъда за убиеца на студентката Радостина Евтимова от Варна!!!....последна инстанция и дело с изключителна важност....Ние не искаме това да е поредния измъкнал се ненаказан...а ТИ?", гласи един от призивите.

Убийството

21-годишната студентка Радостина Евтимова беше убита с над 50 удара с нож в дома на приятеля си във варненския квартал "Левски" в нощъа на 5-и срещу 6-и март 2009 г.

За убийство часове по-късно бе задържан синът на варненския лидер на СДС Цанко Цветанов - Георги.

Обезобразеното голо тяло на 21-годишната Радостина Евтимова е намерено на другия от сестра й.

Варненският окръжен съд остави в ареста Георги Цветанов, и повдигна обвинение за убийството.

Според обвинението убийството е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

По тялото на момичето е имало над 50 рани, нанесени с нож. Освен това жертвата е била и удряна и е било блудствано с тялото й, след смъртта й.

Пред съда прокуратурата посочи, че в апартамента, в който живее Георги Цветанов, са открити вещи на убитата, нейни лични документи, лаптопа й, окървавено бельо.

Намерен е и нож с острие от 12 сантиметра, по който са открити петна от кръв.

На местопрестъплението разследващите са намерили пръстов отпечатък на Цветанов, както и отпечатък от негова обувка.

Освен това в мобилния му телефон е открита снимка на голото тяло на жертвата.

Според свидетелските показания на приятеля на жертвата Петър Георгиев, той е провеждал чат разговор по скайп с Радостина минути преди тя да бъде убита.

Жертвата му е казала, че е в компанията на Георги, който я помолил да пренощува при нея, тъй като имал проблеми с родителите си.

Петър казва, че след като тя отсъствала за около 40 мин от разговора в скайп, писала с нехарактерни за нея латински букви и то странни лаконични отговори.

Според обвинението през това време тя е била нападната от Цветанов в банята с желание за секс. Георги се вбесил и й нанесъл тежки удари.

Убил я е с кухненски нож, нанасяйки 54 удара с него по цялото й тяло. След това се е гаврил сексуално с безжизненото тяло на Радостина.

Експертизата твърди, че момичето е починало от задушаване от собствената си кръв, но е нанесла защитни рани на нападателя.

Цветанов опитал да заличи следите, като е измил кръвта и после е грабил ценни вещи - лаптоп, мобилен телефон, декоративен револвер, портмоне с документи на Радостина, бижута.

Целта била да инсценира грабеж. Георги даже преобул тялото на Роди с други бикини и в 6,14 ч я снимал с телефона си.

През деня ходил на лекар заради раните си, като казал на приятелите си, че са получени от бой в дискотека.

Петър напразно звънял от Лондон и накрая пратил брат си Симеон в апартамента. Той отишъл, звънял, но не пробвал да влезе.

В следобедните часове на същия ден Петър пратил и сестрата на Радостина - Теодора, която отишла с друго момиче. Понеже никой не отворил, пробвали вратата и тя се оказала отключена. Вътре било затъмнено и тихо, на повикванията им никой не отговорил. Уплашили се и излезли от блока, като помолили случаен мъж да се качи с тях.

Върнали се отново в апартамента тримата. При влизането в спалнята, мъжът се ужасил и избягал. Извикали линейка, но лекарят само констатирал смъртта на Роди.

Процесът

На 26-и февруари 2010 г. вината на Цветанов за убийството на Радостина бе призната от съда на първа инстанция.

Тогава Варненският окръжен съд оправда 21-годишния Георги по обвинението, че е изнасилил момичето, но призна вината му и го осъди за блудство. Съдът реши, че на всеки от родителите на убитото момиче Георги трябва да заплати по 100 хил. лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

На 25-и юни Апелативният съд призна Георги Цветанов за виновен по обвинението за убийство на 21-годишната Радостина, извършено на 5-и срещу 6-и март 2009 г. по особено мъчителен начин и с особена жестокост, за да прикрие друго престъпление.

Той е "безспорен извършител на престъпленията", гласи съдебното решение.

"Въззивният съд приема извода, че целта на Георги не е била причиняване на някаква телесна повреда, а именно причиняване на смърт, елиминиране на свидетел, заличаване на следите от извършени преди това действия"

На 19-и юли 2010 г. Апелативният съд във Варна осъди Георги Цветанов на доживотен затвор.

"Престъплението е изключително жестоко и обществено нетърпимо. За присъдата на Георги са натежали послесмъртно нанесените травми на момичето, снимката, направена след убийството, хладнокръвното ограбване на редица вещи, някои със значителна стойност. Съдът е отчел две смекчаващи отговорността обстоятелства – чистото съдебно минало и възрастта на Цветанов, почти граничеща със законовата забрана по чл. 38 ал.2 от Наказателния кодекс. Затова е определено второто по тежест наказание, предвидено в Наказателния кодекс – доживотен затвор. По този начин осъденият е изолиран от обществото за един много продължителен период от време и само наличието на коренна промяна в поведението му, в мисленето му, в представата му за добро и зло, му дава възможност за преосмисляне на това наказание по предвидения за това ред.", гласи съдебното решение от юли.

Тогава съдът определи като неоснователни жалбата на защитата на Цветанов срещу присъдата, както и протеста на Окръжната прокуратура и жалбите на родителите на убитото момиче, които настояваха за доживотен затвор без право на замяна.

На 26-и ноември (петък) във Върховен Касационен съд прокуратурата отново ще настояваше за доживотна присъда без право на замяна. Същото искат и родителите на жертвата.

Съдебното дело предизвика масови протести и към него има огромен обществен интерес.

Онлайн петицията с искане за максимална присъда за Георги Цветанов вече е подписана от почти 12 700 души.