Министър Плевнелиев готов да даде на Варна и Паметника

Мисия Варна

22-11-2010, 07:50

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ/Валентин Георгиев

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министър Плевнелиев е готов да каже "да" на деактуването на Паметника на българо-съветската дружба от държавна в общинска собственост.

Това съобщи за ВарнаУтре.бг строителният предприемач и общински съветник Пламен Андреев след среща с министъра на регионалното развитие. За да стане това обаче, трябва да бъде променено предназначението на парк-паметника и той да поеме и други обществени функции.

С изпълнението на идеята бетонното "Нике" да се превърне в модерен културен център се е захванал инициативен комитет, в който бизнесменът Пламен Андреев е привлякъл художника Георги Лечев и актьора Мариус Донкин.

Засега тримата са започнали совалки за промяна в собствеността на Паметника, въпреки неофициалната съпротива на общински чиновници, според които поддръжката му само ще тежи на бюджета на града.

Според ентусиастите обаче той може да се превърне в силен коз в кандидатстването на Варна за културна столица на Европа през 2019 година. В осъвременения комплекс ще има галерия за съвременно изкуство, зали за приложни изкуства, камерни концертни зали, зали за занимания с деца, кътове за отдих, чисти и светли алеи за разходка. Два прозрачни асансьора ще качват на панорамната площадка на върха туристите.

За осъществяването на идеята ще бъде обявен конкурс за проектиране, обясни още Пламен Андреев. Според него ще са нужни около 15 млн. лева за проекта, строителни работи, озеленяване, осветление, осигуряване на лесен достъп и оформяне на площадките и алеите. Около 5 хил. кв. метра ще са новозастроените площи, но те ще бъдат проектирани така, че да не отнемат от зелените територии на парка и да не влизат в конфликт с реституционните процеси в парка.

Визията на новия комплекс ще бъде съвременна, но въпреки това инициативният комитет търси помощ от авторите на някогашния Паметник на Българо-съветската дружба. Най-вероятно ще се наложи пълно заснемане на съществуващото застрояване, защото в областна администрация не разполагат с проекта от 70-те години на миналия век

Варненци ще могат да дават идеи за външния вид на самия паметник, както и за това как да се казва занапред той.

Според Пламен Андреев финансирането може да бъде осигурено чрез новия европейски фонд за подобряване на градската среда, по който могат да кандидатстват само София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора.

При този финансов инструмент средствата не се отпускат безвъзмездно, а под формата на кредит. Задължително е проектите да са на базата на публично-частно партньорство и да са за обекти, които предполагат възвръщаемост - паркинги, магистрали с такса за преминаване, спортни и културни комплекси.

Трябва да побързаме, защото за България фондът засега разполага с едва 33 млн. евро, предупреди Пламен Андреев.

Бел. ред. ВарнаУтре даде своите идеи за това как да изглежда Паметникът още на 1 август. Сега с радост ги даряваме на екипа, решен да промени това занемарено, но с богат потенциал, кътче на Варна.