Тук-там ще може да се строи из свлачищата

Мисия Варна

23-11-2010, 07:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общинският съвет да разреши частична отмяна на забрана за застрояване на имоти в свлачищни райони, предложил на местния парламент зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Георги Прегьов.

Това стана ясно от заседанието на комисията по "Архитектура" в понеделник.

От инженерно-геоложки проучвания, платени от собствениците на четири имота – по един в квартал “Св. Никола” и курорта “Чайка”, и два в местността “Прибой”, станало ясно, че за извършване на предвиденото с ПУП строителство не се налага изпълнение на укрепителни и отводнителни мероприятия.
“След получаване на Вашите положителни становища ще бъдат предприети последваши действия за частична отмяна на строителната забрана за разглежданите имоти”, се казва още в писмото, адресирано до кмета на общината и до председателя на ОбС.
Съветниците от комисията обаче отказаха да гласуват "половжително становище" и доста поспориха - но не за това трябва или не да се строи в свлачищни райнони, а дали е тяхна работа да разрешават това.

Според изказванията на Владимир Тонев и Пламен Андреев комисията трябва да даде своето положително становище, защото иначе се забавя преписката и се спъват интересите на собствениците на имоти.
“В такива случаи, когато има приет ПУП, но се налага строителна забрана, Геозащита излиза със становище в кои имоти може да се вдигне забраната. Ние нямаме основание да ги отказваме тези преписки и чисто формално трябва да ги гласуваме”, заяви Пламен Андреев.   

Според Стелиян Севастиянов, единствено кметът има това задължение, а Радослав Коев беше категоричен, че ОбС не е органът, който трябва да се произнася по тези казуси.
“Ние нямаме право да гласуваме по законосъобразност, а по целесъобразност не можем, защото нямаме необходимите за това компетенции и технически познания. Не разбирам по смисъла на кой закон трябва да взимаме такива решения!”, заяви той.

“Заобикаляме въпроса, че тук става дума за свлачищна зона. Това е сериозен въпрос и преди да вземем каквото и да е решение трябва да изслушаме главния експерт "Свлачища и укрепване на територии" Олег Колев. Защото по медиите пак чета че свлачищни процеси се активизират пак там някъде”, припомни единствена Валерия Ангелова от БСП.
След няколко минути на шеги и дежурните заяждания между съветници от различни политически партии комисията реши на следващото заседание да присъства и Олег Колев, а администрацията да обясни по койт точно закон или наредба общинският съвет трябва да се произнася по този казус.