Венера остава, може само да я преместят

Мисия Варна

23-11-2010, 12:38

Снимка:

СНИМКA: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Точка на спора да я бъде или не статуята на Венера, сложи днес кметът Кирил Йорданов.

След като преди месец сам оповести съмненията около законността на скулптурата пред хотел "Черно море" и дори намекна, че заради скандал е бил остранен шефът на културната дирекция Румен Серафимов, днес Йорданов заяви, че по закон решение на Общинския съвет се иска само за паметници и паметни плочи, които са израз на признателност на варненци към известни личности. За поставянето на художествени произведения в градската среда било достатъчно само решение на кмета. Това на практика окончателно реши съдбата на варненската Венера, след като още преди поставянето й Експертен съвет на Съюза на българските художници е описал подробно нейните качества и е препоръчал поставянето й.
Оказва се, обаче, че членовете на общинския Експертен съвет за естетизация на градската среда са избрали мястото - там, където ул. "Стефан Караджа" пресича бул. "Сливница", без да видят самата скулптура. Съставът на Експертния съвет ще бъде актуализиран, съобщи днес кметът. Той ще настоява новите членове да преразгледат решението къде да бъде вечният дом на варненската Венера. Другите предложения още преди поставянето й са били до градинката "Севастопол" и в Морската градина - зад Казиното или над Обсерваторията.

Пред ВарнаУтре.бг строителният предприемач Пламен Андреев, който е дарител на статуята, призна преди време, че идеята им с автора била тя да бъде поставена в Морската градина със зелен "гръб" зад нея, а не на градското ларго.

Колкото до църковния протест срещу "Драконите" пред басейна, кметът оповести резултата от допитване, което лично направил сред гражданите около украсената с металните митични фигури чешма. Хората казали "доволни сме, харесва ни, децата се радват, туристите правят снимки".

Общинският съвет ще трябва да се произнесе за това къде да бъде поставен барелеф на адмирал Вариклечков. Предложенията са две: на стена зад Щаба на флота и в основата на вълнолома срещу Морска гара, откъдето да започне мемориална алея на всички българи, свързани с историята на флота.