Какво е въглероден офсет? Питайте БГ радио

Животът

23-11-2010, 14:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ако още не сте чували за въглероден офсет, сега е моментът да научите какво е това и има ли то почва у нас.

Зад този модерен термин се крие опитът на отговорните съвременни хора да компенсират или откупят вредното въздействие, което са причинили на околната среда като са използвали автомобилите си, за да отидат на работа, летяли са със самолет, за да почиват, отоплявали са дома си. Това става чрез алтернативни методи – засаждане на дървета, закупуване на въглеродни кредити от еко фондове, включване в проекти със слънчева или вятърна енергия и т.н.

Как полезното да се съчетае с приятното,  показва в сряда, 24 ноември,  БГ радио във Варна.

Toчно две седмици след като БГ РАДИО зарадва жителите на пловдивския жилищен квартал Тракия с нова свежа горичка, екипът на радиото се отправи към морето.

Вики от Мастило, Maриана Попова, Любо Киров и любимецът от ефира на БГ РАДИО – водещият Наско, ще засадят над 30 широколистни и иглолистни дръвчета, сред които липа, кедър, ела, албиция и др. Новата горичка ще е част от парка при новопостроения мемориален паметник в квартал Владислав Варненчик.

Всички са добре дошли да помогнат на най-обичаните български изпълнители в засаждането в 13 часа, както и да се включат към еко-отговорното семейство на БГ радио.

Официални гости на еко-кампанията ще бъдат кметът на Варна - Кирил Йорданов и кметът на района - Добромир Джиков, които и ще са първите с дръвчета с техните имена в парка. Спонсори на събитието са Гранд Мол Варна, бутик Мисаки, VIP бебе, магазин Reaction и ресторант Naturel.

На изпълнителите и екипа на БГ РАДИО този път ще помагат учениците от СОУ Пейо Яворов, които ще се включат в засаждането, за да се докажат като отговорни млади хора и заинтересувани жители.

На Годишните Музикални Награди за 2009, БГ радио даде обещание да компенсира всички вредни въглеродни емисии, които медията е произвела като засади необходимия брой дървета и покаже, че, когато всеки направи нещо малко, ефектът може да бъде голям.