Министерски експерти клъцнаха втората писта на летището

Мисия Варна

23-11-2010, 15:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проблемът с посоката на ветровете, духащи в западната част на града, и новия ОУП на Варна, беше решен по класическата схема "няма писта - няма проблем".

Според окончателното становище на Министерството на транспорта по проекта за нов Общ устройствен план самолетите ще продължат да излитат и да кацат във Варна на сегашната писта. Тя обаче ще бъде удължена с 300 до 500 метра и така ще може да поеме и по-големи самолети. Според експертите на министерството нова кóса писта няма да има. Това щяло да реши в голяма степен и проблема с шума от кацащите и излитащи самолети.

Без конкретно решение остава другото възражение на министерството - за мястото на новия контейнерен терминал. Къде ще бъде той експертите не посочват, но уточняват, че преместването на порт Варна изток и превръщането му в атрактивна градска зона за разходки и развлечение трябва да бъде отложено до окончателното преместване на товарните кейове.

Вече е назначена комисия, която до края на януари ще отговори на над 1000 възражения на граждани, получени при общественото обсъждане на проекта за нов ОУП. В комисията влизат общински чиновници, оглавявани от главния архитект. Ако  някои от възраженията бъдат приети за основателни, те ще бъдат изпратени за ново съгласуване в Екоминистерството.

Кметът не се ангажира с мнение дали при разглеждане на възраженията ще бъдат допуснати 3-ма представители на гражданските организации. Излъчените активисти са архитекти, но ще имат само съвещателен глас, се обяснява в предложението. Преди седмица постоянната комисията по "Архитектура" отказа да се произнесе по искането на гражданските организации, тъй като въпросът не бил от компетенцията на общинските съветници. Допускането им е изцяло във властта на кмета, който назначава комисията. "Не съм стигнал още до това искане", отговори днес кметът на въпрос на ВарнаУтре.бг.

„След като отговорим на възражения, проектът ще влезе отново в екоминистерството и след окончателното му приемане там, ще влезе в Националния експертен съвет за приемане“, обясни Кирил Йорданов. Така според него през пролетта на 2011 г. Варна има шанс да отпуши инвестиционни намерения, които в момента са блокирани заради отсъствието на нов ОУП.