Тръбите станаха общински

Мисия Варна

23-11-2010, 22:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тръбите, по които всеки ден стотици хиляди кубика вода текат към домовете ни или просто изтичат по пукнатини и фуги,

вече са общински. Това стана след като днес беше учредена варненската водна асоциация. В нея държавата има едва 35%, а не 51%, колкото във ВиК. Останалите дялове са разпределени между общините от варненска област в зависимост от броя на техните жители.

Така собствеността върху водната и канализационна мрежа беше прехвърлена на общините. Варна ще притежава 45 на сто от новото сдружение, стана ясно на учредителното събрание днес, въпреки протеста на представителя на общината - общинският съветник Красимир Маринов. Според него  не е правилно при разпределението на дяловете да се използват данните за броя на жителите от последното преброяване, което е било преди 9 години. Ако преразпределението на % бъде отложено за след предстоящото преброяване през февруари, то тогава се очаква Варна да има най-малко 48%. Според Маринов %-ите могат да се изчислят и според данните за потребление на вода по общини.
В крайна сметка представителите на всички 11 общини и председателят на новосъздадената асоциация - областният управител Данчо Симеонов, гласуваха "за" сегашните проценти.
Всички решения на асоциацията ще се вземат с квалифицирано мнозинство. Единодушно ще трабва да се гласуват решения, касаещи промяна на границите на обособената територия

Асоциацията по ВиК не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба.
Асоциацията е тази, която ще сключва договор за управление на мрежата с ВиК-оператор. Според закона, той може да бъде само един на територията на Варненска област. Засега това е „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. Изборът на оператор ще стане чрез конкурс за концесия. Така български и западни фирми ще се конкурират да поемат ВиК-дейността – тоест ще поддържат тръбите и всички абонати ще плащат сметките си за вода на концесионера. В замяна на това той ще плаща на новата водна асоциация постигнатата по време на конкурса концесионна такса.
Отнемането на сегашния монопол на държавните ВиК дружества ще позволи на общините да кандидатстват за евросредства, с които да модернизират и разширят ВиК мрежата, нещо което не е позволено на държавните търговски дружества, каквото е настоящето ВиК-Варна.