Протестираха пред АГ-болницата за информираното съгласие на родилките

Мисия Варна

25-11-2010, 14:44

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Декларацията за информирано съгласие", която се подписва при прием в болница да се промени в съзвучие с българското законодателство и да се спазват законните права на раждащите жени.

Това бяха исканията на протестиращите днес 30-40 души - настоящи, бъдещи родители и деца пред СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов" (АГ-болницата) във Варна.

Протестът е част от каманията „Информирано ли се съгласяваш” по идея на сдружение „Естествено” и групата „Родилница”.

И двете организации обединяват активисти за естествено раждане и отглеждане на децата в хармония с природата.

Според инициаторите, на много места липсва комуникация между лекари и пациенти, когато става дума за информирано съгласие на раждащите жени.

Тоест, фактът, че родилката подписва документ с това име, не означава, че са й били обяснени рисковете, страничните ефекти и алтернативните от предложените й процедури.

В момента "Декларацията за информирано съгласие" не насърчава медицинския персонал да спазват правата на раждащата жена, смятат двете организации.

На събралите се днес протестиращи бяха раздавани брошури, информиращи за правата на раждащата жена, свързани с информираното съгласие.

Организаторите обясняваха на настоящите и на бъдещите родители, как могат законово да си защитят правата и как да комуникират по-добре с медицинския екип.

Присъстващите подписваха и официално писмо до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и до управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева, за промяна на практиките по отношение на информираното съгласие на родилките в България.

То ще бъде връчено на МЗ и НЗОК, като пациентските организации ще настояват за сформирането на работна група за реализиране на документа "Декларацията за информирано съгласие" и за постигане на по-добро разбиране на правата и задълженията на лекари и пациенти.

Подобен протест днес е имало и в АГ болница "Майчин дом" в столицата, а брошури са се радвали в големи български градове, сред които Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил и Кърдали.

Активистите от "Естествено" и "Родилница" са потърсили контакт с около 30 болници в страната, с призив да направят декларацията публично достъпна.

Те са получили положителна реакция от три лечебни заведения, сред които и варненската СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов".

АГ-болницата ще постави документа на интернет страницата си и ще го предоставя на бъдещите родилки, чрез лекарите, грижещи се за тях, по време на бременността им, както и на всеки желаещ да се информира в родилното отделение на болницата.

{gallery}VARNA/2010-11-25-ag{/gallery}