Млади социалисти ще чистят Паметника

Мисия Варна

27-11-2010, 15:20

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ/Валентин Георгиев

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Акция за почистване и обезопасяване на Парк-паметника на българо-съветската дружба обявиха от Младежкото обединение на БСП за утре.

Идеята на младите социалисти идва седмица след като беше оповестен инциативният комитет за реконструкция и възраждане на Паметника и броени дни след като кметът Кирил Йорданов на практика попари ентусиазма на инициаторите, като им напомни, че бетонната Нике е държавна собственост заради междуправителствено споразумение за съдаването и стопанисването му.

Операция „Внимание опасност” е обявена за неделя от 11 до 13 часа. Целта е да се обезопасят шахтите в района на паметника на Българо-съветската дружба, както и входа към вътрешността на монумента.

"В Младежкото обединение на червената партия са убедени, че паркът около паметника е едно от красивите места в града, от където се разкрива прекрасна гледка.  Трябва да се използва всичко това и пространството там да се оформи като място за отдих, с места за пикник и различни игри и спортове. И сега мястото се ползва от много варненци, включително и деца за спорт и разходки, но те са принудени да внимават, за да не попаднат на опасност. В момента вътрешността на паметника често приютява клошари и наркомани. В същото време обаче привлича любопитството на много малчугани, които не отчитат рисковете, като предприемат „разходки” из тъмните коридори.  За да не се търсят постфактум виновни, ако стане някой инцидент, ще сложим мрежа към вътрешността на паметника”, обясниха от ръководството на МО на БСП край морето.

Младите социалисти се надяват, че действията им ще предизвикат по-бърза реакция на държавата и управляващите по отношение на решението какво ще се случва с паметника и пространството около него. Те са готови да се включат със собствен труд в проект за облагородяване и превръщане на парка в любимо място за варненци и гости на града.  И се надяват, че варненци ще подкрепят инициативата им и ще се присъединят към неделната акция, в която ще участва и Районната организация на БСП „Приморски”.

Всички участници в акцията се събират под Пилоните в подножието на паметника в кв. „Чайка”. Необходимите пособия за почистването и обезопасяването са осигурени от БСП–Варна.