Роми припечелват като приемни родители

Мисия Варна

29-11-2010, 16:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Повечето от 24-те професионални приемни семейства във Варненска област са от ромски произход, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Едва 14 са т.нар. доброволни родители, които получават единствено суми за отглеждане и възпитание на настаненото при тях дете в зависимост от възрастта му. За дете до 7 години се полагат 195 лв. месечно, от 7 до 14 г. - 227,50 лв., над 14 г. до навършване на пълнолетие, а ако учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20 г. - 260 лв. Професионалните родители освен тези суми получават и пари по трудов договор, сключен с дирекция "Социално подпомагане". Средствата са базирани на установената за страната минимална работна заплата и варират от 130 до 150 на сто от нея според това дали се отглеждат 1, 2 или повече деца. Професионалният приемен родител има право и на платени отпуски по Кодекса на труда.

В професионалните приемни семейства се настаняват предимно деца до 3-годишна възраст, с увреждания, жертви на насилие или трафик, както и деца под полицейска закрила. В момента в приемни семейства в областта се отглеждат 28 деца. В процес на проучване и обучение са 13 нови кандидати за приемни родители. При оценяването им се взема предвид както възможността им да осигурят необходимите условия за отглеждане, възпитание и развитие, включително лично пространство за детето в жилището си, така и човешките им качества и готовността им да сътрудничат на социалните служби и биологичното семейство на детето.