Избрани Новини
Никулден: Пълнен шаран за табиетлии
05-12-2010, 12:06
Снимка:Боян Иванов
Автор:БОЯН ИВАНОВ
Още по Темата:На вниманието на Иван Звездев и Ути Бъчваров, и на всички читатели на ВарнаУтре.бг
Най-напред шаранът трябва да се хване.
Най-лесно се хваща в магазина!
После се обличат риболовни дрехи, закача се на въдица, правят се снимки.
Снимките се пращат на пишман рибари, за да се ядосват :)
След това се пристъпва към готвенето.
Необходими продукти:
Шаран, около 1.5 - 2 кг
Доматено пюре – 500 г
За плънката:
Орехи – 10 бр.
Кисели краставички – 2 бр.
Култивирани печурки (може консервирани) - 4 бр.
Ориз – 2 супени лъжици
Морков – 1 бр.
Кромид лук – 1 глава
Сладка царевица (от консерва) - 1 супена лъжица
Чесън - 3 скилиди
Олио – 4 супени лъжици
Лимон – ½ бр.
Дивисил, черен пипер, червен пипер, магданоз и сол на вкус.
Приготвяне:
Почистеният и измит шаран с глава се осолява леко отвън и отвътре.
Зашива се коремната кухина до половината с по-голяма игла и конец от ръчна макара.
Взема се едно тиганче, както казва Ути, и в него се изпържват измитият ориз, нарязаните морков и лук.
Ако гъбите са пресни, нарязват се и задушават предварително с капак.
В края се запържва една супена лъжица червен пипер.
Пърженето се прекратява с прибавянето на 2-3 лъжици доматено пюре, размито в малко вода.
Тиганчето се маха от огъня.
Прибавят се почистените и нарязани орехи, сладката царевица, нарязаните кисели краставички, половин лимон с кората и нарязаните скилидки чесън.
След това сместа се овкусява със ситно нарязания дивесил, магданоз и черрррно пиперрррче, както казва цитирания по-горе титан в кулинарията.
Така приготвената плънка се пълни в коремната кухина и се зашива само коремът на мястото до хрилете.
Шаранът се поставя в подходяща тавичка с незалепващо покритие.
Залива се, докато се покрие до половината със сос от размито във вода доматено пюре.
Леко се посолява.
Ако е останало от плънката – прибавя се към соса.
Ястието се пече на фурна загрята до около 180°С.
Пече се около 40 минути, като след около 25 минути от началото, шаранът се обръща.
По време на печенето, ако сосът се сгъсти много, разрежда се с вода.
Когато се извади от фурната, първо се правят снимки.
Сервира се с добре охладено бяло вино.
Наздраве и да ви е сладко!
Ути ряпа да яде ;)
Честит Никулден!