8 предимства на готвенето вкъщи

Новините

06-12-2010, 13:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Що се отнася до храненето на тялото и ума, нищо не е по-добро от приготвянето на храната вкъщи, с качествени продукти и поднесена с любов.

Ако не сте го правили досега, изпробвайте го в продължение на няколко дни.

Ще усетите разликата в това как се чувства семейството, докато работите заедно в кухнята.

За ползите на приготвянето на храна вкъщи ни съветва GreenLiving.bg:

1. Спестява пари

Опакованите и готови ястия могат да ви струват значително повече, отколкото ако ги приготвите вкъщи. Може да спестите не малко, дори и само ако на работа носите за обяд, това което е останало от вечерята.

Друг начин е да купувате продукти в по-големи количества, да замразявате част от тях, както и да приготвяте повече вегетариански ястия.

2. Спестява време

Времето необходимо да стигнете до ресторанта (дори и само търсенето на място за паркиране), поръчването, чакането на самата поръчка и прибирането вкъщи е напълно достатъчно да приготвите лека салата, ястие и дори десерт и бавно да се насладите на вечерята си.

3. По-малко сол и наситени мазнини

Производителите на хранителни стоки и готвачите в ресторантите използват доста сол и мазнини, за да придадат по-добър вкус на продуктите.

Да не говорим за овкусителите, ароматите и консервантите, напълно ненужни на тялото ни.

Приготвянето на храна вкъщи ви дава възможност да контролирате тези количества.

Това от своя страна намалява риска от увеличаване на теглото и запушване на артериите.

4. Балансирано хранене

Отделете малко време за планиране на седмичното меню.

Не само ще спестите време и пари, но и може да планирате ястия балансирани на протеини, въглехидрати и мазнини, както и всички важни витамини и минерали. Когато се храните балансирано, тялото се чувства добре, по-рядко усещате глад, а това от своя страна предотвратява късните вечерни закуски.

5. Избягвате хранителни натравяния

Според центъра за контрол на заболяванията само в САЩ годишно 76 милиона души се натравят с храна. Причините – патогени от хранителен произход като бактерии, вируси и паразити, които не само могат да ви навредят сериозно, а дори и да ви убият.

Статистики сочат, че приблизително половината от сумата на ястията в ресторантите и заведенията за бързо хранене и готовите храни се изразходва за продукти. Което в повечето случаи значи, че се използват по-евтини продукти, сготвени от неопитни готвачи, а това води до по-голям риск от замърсяване и неправилно приготвяне. Когато готвите вкъщи вие можете да контролирате температурата при обработка на месото, както и да сте сигурни, че продуктите, ръцете и плота ви са добре измити.

6. Повече енергия

Освен че може да лекува храната може и да ви изтощи, и да причини болести.

Кристина Пирело пише в книгата си “Cook Your Way to the Life You Want”, че поемаме риск всеки път когато някой друг приготвя храната ни. “Може да звучи драматично, но истината е че, който готви храната ни е отговорен за това какви хора ще станем” казва Кристина.

7. Събирате семейството заедно

Готвенето вкъщи и включването на всички от семейството в подготовката е начин да дарите и споделите обич.

Когато приготвяте храната със спокойно съзнание и любов, това може да тонизира както тялото, така и душата.

Да научите децата си да готвят е безценен подарък, който те ще предадат на своите деца.

8. Контрол на теглото

През 2007  здравно списание публикува книга, която показва как порциите в заведенията за бързо хранене са се увличили от 2 до 5 пъти.

Размерът на чиниите се е увеличил от 25.5 см. през 1990 г. до 30.5 см. през 2010г.

При по-големи порции хората са склонни да ядат повече.

Готвенето вкъщи позволява да контролирате тези количества и да предотвратите преяждането.

За да си гарантирате качество купувайте местни и сезонни продукти, когато е възможно. С избора, който правите вие се грижите за здравето си като предотвратявате  също така храносмилателни проблеми и алергични реакции.

А нашите кулинарни фантазии всеки ден в "Какво да сготвя утре?! »

П.П. А това е автентичен запис на легендарната Джулия Чайлд, научила американските съпруги през 50-те да готвят като френски готвачи, а и в същото време да не му мислят много. "Как да сготвим омлет!" - забавлявайте се: