Световната банка дава пари за ромска детска градина

Животът

07-12-2010, 20:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Детска градина за деца от бедни семейства ще бъде построена във Варна, ако общината се пребори за 2 от общо 40-те мнл. евро, които Световната банка отпуска на България за "социално включване".

Целта на проекта е социализация на бедни семейства, тяхното ограмотяване, приобщаване на децата им към образователните институции, обучение на родителите, здравеопазване и психологическа помощ. Днес Комисията по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет даде принципното си съгласие за участие на община Варна в „Проект за социално включване” на Министерството на труда и социалната политика. С парите от Световната банка - официално Варна попада в групата на градове "до 400 000 жители" и не може да кандидатства за най-големия лот от 5 млн. евро, ще бъде построена нова детска градина с резширена административна част, която да включва кабинети на логопед, психолог, училище за родители.

Мобилни екипи ще предлагат различни социални услуги на бедните семейства. Макар и почти да не беше споменато на глас, по време на комисията стана ясно, че основна "таргет група" на проекта ще са ромските семейства. Това навярно е наложило и избора на терен за новата детска градина - на ул. "Капитан Райчо" до новата "Билла".  Детската градина ще е с капацитет 100 места. Общината трябва да осигури съфинансиране в размер на 202 000 лв., както и да гарантира, че след края на проекта поне 10 години ще поддържа услугите, които стартират с помощта на Световната банка.