Коледни чудеса

Животът

13-12-2010, 14:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Докато всички се тревожим къде и как ще посрешнем Нова година, какво ще поръчаме на Дядо Коледа да ни донесе и се вълнуваме дали сме слушали достатъчно за това, някои се опитват да накарат повече хора да повярват в Коледните чудеса.

Първите от тези чудеса вече се сбъднаха:

В събота официално беше открит Благотворителен Арт център в помощ на даровити деца на втория етаж на Мебелна палата „Лазур”. Творбите, изложени в галерията са безвъзмездно дарени от известни български и румънски творци, които бяха дошли в Мебелната палата специално за откриването на центъра и за първия търг. Идеята за Арт центъра се ражда през лятото по време на първото издание на пленера „Балчишка светлина”.

Коледно тържество за възпитаниците на Дома за деца с умствена недостатъчност от с. Рудник,  малчугани от семейства с насилие и хлапета с увреждания, за които се грижи фондация „Вяря, Надежда, Любов”, бяха поканени на предколедна среща от сдружение „Черноморски приятели”. Коледните изнанади децата намериха в зала „Вапцаров” Морското училище. Сдружението има шефство над дома, където живеят 36 деца, както и над фондацията.

Бате Енчо също подари усмивки на варненските деца. В неделя той "препита" малчуганите, подготвили стихче или песничка за официалното откриване на магазин Chipolino във Варна Тауърс.

След тричасовия маратон на песни, танци и игри, Бате Енчо потегли към Клиниката по детска клинична хематология и онкология към МБАЛ "Св. Марина"-Варна. Там децата го посрещнаха с коледни песни и изключително вълнение от срещата с телевизионния си любимец. Много коледно настроение и песни завладяха детската занималня, а в музикалните изпълнения се включиха дори родителите и медицинските работници. От Chipolino  подариха на децата чудни играчки, създавайки повод за детски усмивки и надежда, че на Коледа стават чудеса.  Единствено  отсъствието на екранната половинка на бате Енчо, куклата По-по-найчо, попречи децата  да се почувстват като в телевизионно студио. Бате Енчо обясни на малките си фенове, че този път плюшеният герой не е успял да излезе от телевизора, но за следващия път ще се постарае повече. Именно с пожелание за бъдещи срещи, но на варненските плажове, завърши детският празник за малките пациенти на клиниката.

Ученици и деца участваха в трите благотворителни концерта, организирани от Фондация „Радост за нашите деца” като част от кампанията за подкрепа на децата с хиперактивност.  Според организаторите 2 пъти са се увеличили децата с хиперактивност през последната година. Във всяко учебно заведение във Варна има поне по 2-3 деца с „особено” поведение – буйни, забързани, разконцентрирани, импулсивни. 

Поведенческите затруднения са „нови” състояния на децата, рядко срещани допреди няколко години. За да бъдат преодолени и овладяни, те трябва да бъдат правилно диагностицирани. Родителите  не бива да се притесняват – ако едно дете е хиперактивно, то не е умствено изостанало, нито болно, нито с психично разстройство. Колкото по-рано се определи състоянието му и се изготви програма за занимания със специалисти, толкова по-добре поведението може да бъде овладяно.

Фондацията планира да разкрие нови консултативни кабинети във всеки район на града, в които да предлага подкрепа, информиране и терапия на деца хиперактивност (и други поведенчески проблеми) и на техните семейства.  Това е целта на кампанията „Да дарим радост”, която ще подпомогнато финансово разкриването на новите кабинети. Целта на кампанията е и популяризиране на темата „хиперактивност” и мотивиране на родителите да търсят специализирана помощ при нарушена връзка с децата си.

Планира ни са още два благотворителни концерта на 18 декември - къде и кога, както и сметките за дарения, вижте на www.dadarimradost.org.

От днес стартира и благотворителната кампания за децата от два варненски дома, организирана от „Рефан”. „Ако дрехите и обувчиците на вашите деца вече са малки и вие желаете да помогнете на децата, лишени от родителски грижи, може да го направите чрез „Рефан”. Донесете запазени проходилки и обувчици, както и памперси за децата от Дом майка и дете, които са на възраст от 0 до 3 години и дрехи и покривки за децата от Дом „Другарче”, които са на възраст от 2 до 8 години”, призовават от козметичната фирма.

Откриват се пунктове за даренията от 13 декември (понеделник) до 17 декември (петък)  в 3 от магазините на „Рефан” във Варна:

на ул. Княз Борис 17 от 10.00 до 20.00 часа, в Mall Varna – ет. 2 от 10.00 до 22.00 часа и в Grand MALL – ет. 1 от 10.00 до 22.00 часа.

Като организатор, козметичната компания ще благодари на всеки от дарителите с малко подаръче. Дарения ще бъдат предоставени на домовете на 20 и 21 декември по време на Коледните празненства, специално организирани за дечицата от „Рефан”.