14 декември: Вкусна вегетарианска лазаня

Архив Варна

13-12-2010, 12:48

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Малко по-сложна рецепта, но усилията си заслужават!

Продукти:

За корите:

300 г брашно
2 яйца
2 ч. л. олио
Оцет, сол

За плънката:

3 глави лук
3 скилидки чесън
3 моркова
300 грама гъби
2 ч. л. брашно
200 г квасена сметана (една малка кофичка)
300 г кашкавал
400 г доматено пюре
Магданоз, праз
Олио

Приготвяне:

Лукът, чесънът, морковът и празът се нарязват на ситно и се запържват леко в сгорещено олио.

Добавят се гъбите и се задушават за 15 мин.

Поръсват се с брашното, добавя се около 150 г. от сметаната и се варят без капак на слаб огън не повече от 2 минути.

Готовата вече плънка се оставя да изстине.

През това време се правят корите.

Смесват се всички продукти за корите, объркват се и се добавя хладка вода до получаването на средно меко тесто.

Тестото се оставя да втаса около 20 минути.

След това се разточва на лист с дебелина 2-3 мм, изрязват се кори с формата на тавата и леко се изсушават във слабозагрята фурна.

За разлика от готовите кори - тези не се варят.

Когато и корите са готови, започват да се редят в намазнен съд за печене, като се редуват ред кори, ред от плънка, ред настърган кашкавал и отново, докато свършат продуктите.

Последната кора се намазва с останалата сметана и се настъргва кашкавал.

Доматеното пюре се смесва със ситно нарязания магданоз и се полива около лазанята.

Пече се в педварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути, като първите 15 минути лазанята е покрита с фолио.

Добър апетит!