"24 часа": Гардове в кръчми да пазят непушачите

Архив Варна

15-12-2010, 06:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“По-добре да се забрани пушенето изцяло, отколкото да ни тормозят с половинчати наредби, които само ни вдигат разходите!”

Това коментира Иван Кръстев, управител на пицарии от голяма верига у нас. От неделя заведенията с над 100 кв. метра площ трябва да имат отдеен салон за пушачи.

Проверка на “24 часа” показа, че няма заведение, което напълно да покрива новите изисквания. Но всички от бранша са категорични, че идеята изпреварва времето си и потребителската култура на клиентите.

За да се приведе заведението в нормите, трябват прегради между салоните за пушачи и непушачи. Това означава затваряне поне за ден-два ремонт.

“Трябва някой постоянно да гледа дали разделителната врата е затворена. Много клиенти ще оставят отворено след себе си”, казва Кръстев. Това създавало предпоставка за конфликти между самите посетители или агресия към персонала. Естествено, водело и до санкции.

В залата трябва да има и посочен телефон на дежурен здравен инспектор, на когото да се дават сигнали. Освен това достъпът на лица под 18 г. ще е забранен в салоните за пушене. Трябвало някой да следи и за това. Ако дойдат баща и майка пушачи с децата си, как да ги разделим, питат собственици. Наредбата предвижда по-големите от 50 квадрата заведения да разполагат със салон за непушачи поне наполовина от общата площ. "Инспекторите по заведенията ще започнат да вадят сантиметърчета, за да мерят дали буквите са толкова големи, колкото искат от министерството, и дали са с правилния цвят, дали са на подходящ фон. Малка грешка ще води до санкции", оплаква се Кръстев. Това било и предпоставка за изнудване и рушвети.

Изискването за салон за пушачи например трябва да се обозначи така: “Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст”, изобразен с червен удебелен шрифт, с минимален размер 60 пункта и графичен знак с формата на кръг, с диаметър не по-малък от 90 мм на бял или прозрачен фон, с гранична червена ивица с ширина 10 мм и със символа на запалена цигара в черен цвят, разположен в центъра."

"Страхотна наредба- казва ресторантьор - фирмите, които ще правят табелите, ще ни съдерат кожите. Знаят, че е спешно. Аз предвиждам, че една табела ще е поне 30-40 лв."

Какво ще стане, ако компания подпийнали влязат в заведението, седнат в свободния салон за непушачи и решат, че им се пуши?! Кой ще ги спре? Това автоматично означавало, че всяко заведение ще трябва да си назначи охрана. Или да се вика СОД, полиция. А това можело да става по няколко пъти в седмицата. "Полицаите като че ли си нямат друга работа, освен да проверяват кой пуши", попита Кръстев. Представете си, дава пример той, как в два посред нощ някой недоволен се обажда на дежурния инспектор. Много се съмнявам нещо да произлезе от такова обаждане.

В централните части на доста градове заведенията са в стари къщи, които са паметници на културата. За да правят промени, шефовете ще трябва да искат разрешение от института по паметници на културата. Това отнемало поне месец.

“Какво ще кажете за заведението в бившето китайско посолство. Там ще ходят депутати, министри. Повечето са пушачи. Кой точно инспектор ще иде да ги провери дали спазват наредбата" , пита управител от бранша.

“Абсурдно е това!”, казва шеф на пицария и обяснява: “През 2005 г., когато влезе в сила предната наредба за обособяване на салони за непушачи, още на 2 януари дойдоха на проверка. Ние бяхме изрядни. Държахме сепарета за непушачи седмици наред празни, никой не влизаше в тях. После видяхме, че на други места масово се нарушава наредбата и решихме, че не е в интерес на бизнеса ни да плащаме наем за празни маси. Ако забраните на клиента да пуши, ще отиде, където му разрешават. Пазарен принцип, това е!”

Той обясни, че очаква да ги проверят още на следващия ден след влизането на наредбата. Според него това ще си е чиста пиар акция, за да се демонстрира дейност. Неговото заведение има обособен салон за непушачи на подземен етаж. Има заведения с възможност да сложат салон в подземието. И все една от групите щяла да е сърдита: “Защо точно нас набутвате под земята?!”

В друго столично заведение от години има обособен цял етаж от заведението. Самата управителка Йорданка Савева е непушач и с радост приема инициативи за намаляване на дима. Но и тя признава, че пушачите са огромната част от клиентите.

Проверката на “24 часа” показа, че всички зали или етажи за непушачи стоят празни, колкото и да са се старали да им направят удобства. В едно от заведенията има отделни стаи за непушачи, със собствено отопление, вентилация, телевизори. Дори проблемът за викане на келнера е решен с копче, като в реанимацията. Но и те са напълно празни.

Непушачите не са типичните консуматори в заведение. Малко са и не поръчват колкото пушачите. Обядват или вечерят и си отиват. Културата на потребление у нас е такава - запалваш цигара, поръчваш питие, отделно е яденето, обяснява келнер.

Имало и още нещо, зад което се обединяват всички от бранша: рядко се случва една компания да е само от непушачи. Тогава малцинството (обикновено непушачите) трябвало да направи компромис, защото не искат да се разделят. И така съществуването на огромни салони за непушачи се обезсмисляло. В най-добрия случай непушачите били по двойки. Никой собственик не искал да плаща наем за маси, които стоят празни.