Районните кметове – искрено и лично за промените в изборния закон

Мисия Варна

16-12-2010, 10:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какво мислят кметовете на райони във Варна по повод промените в изборния закон?

Защо питаме точно тях ли? Ами защото те са сред най-ужилените, защото вече няма да бъдат избирани пряко на местните избори, а ще бъдат назначавани. На експресното ни допитване се отзоваха кметове на район „Приморски“ - Пламен Градинаров, на „Владиславово“ - Добромир Джиков, и на „Одесос“ - Таня Василева. Прочетете техните доводи за и против промените в изборния закон. Дори и повече – вижте техните откровения, които те смятат, че дължат не само на избирателите си, които ги качиха на постовете с вота си, но и на всички жители в районите им.

Пламен Градинаров: Значението на думата кмет девалвира

"Лично според мен районните кметове трябва да бъдат назначавани. Нас, като ни избираха на предните избори, какво направихме? Само разкарвахме хората да гласуват на втори тур. Балотажът беше излишно харчене на пари и пилеене на времето на гласоподавателите.
Районните кметове реално нямаме никакви правомощия. Какво изпълнихме от доверието на хората, които гласуваха за нас? Нищо?

Необходими са не една промени в закона, а поне 14, с които да бъдат дадени правомощия на районните кметове. Така ще можем да излезем пред хората и да кажем конкретно какво можем да изпълним от техните искания. А сега сме само едни администратори, които по цял ден пишат писма и се молят за пари на голямото кметство, с които да бъде решен даден проблем в района.

Иначе признавам, че назначаването на районните кметове малко тика нещата към казармения ред – назначава се един и нещата вървят отгоре-надолу. Прекият избор винаги си е и ще си остане по-демократичният способ. За мен обаче не би било разумно, ако всеки районен кмет има отделен бюджет и районен местен парламент. Това би означавало да пилеем сили и ресурс в различни посоки – всеки в неговата си. Не сме готови още за това нещо, не сме узрели. Сега е необходимо да има централизация.

Промените в изборния закон сега имат политическа украска, но ако я елиминараме, ще разберем, че наистина не сме подготвени за такава децентрализация на местната власт в града. Дори, според мен, районният кмет не трябва да се нарича кмет, а някак по друг начин. Много кметове станаха, а така значението на думата кмет девалвира".

Добромир Джиков: Постът районен кмет е разменна монета за мнозинството в общинския съвет

"Мажоритарният избор е първата стъпка към разширяването на пълномощията на районните кметове и децентрализацията на местната власт. Тоест – необходими са правомощия, щом няма, тогава нека районните кметове да бъдат назначавани.
Ако пък обаче законодателят реши да даде правомощия на районните кметове и те биват назначавани, тогава ще стане лошо. Хората от варненските райони свикнаха да избират кой да бъде до тях. Да избират кой да им предложи административната услуга.

Винаги съм твърдял, че „Владиславово“ вечно е била разменна монета, когато районният кмет е бил назначаван. Затова районът е в това положение – изостава в развитието си. Защото винаги е ставал жертва на политически договорки. Това става в пазарлъците за мнозинството в общинския съвет. А сега ние от „Владиславово“ нямаме нито един общински съветник в местния парламент. Там няма човек от „Владиславово“, тоест – нямаме лоби.

За да няма такива пазарлъци според мен е задължително кандидатите за кметове на Варна да обявят заедно със своята кандидатура и петимата си кандидати за кметове на райони. Тоест да е ясно предварително, ако даден кандидат за кмет спечели вота кои ще са районните кметове, които ще назначи. Така кметския пост на район като „Владиславово“ няма да стане разменна монета за сформирането на мнозинството в местния парламент".

Таня Василева: Назначеният кмет работи и живее в стрес

"Според мен районните кметове би следвало да бъдат избирани пряко от хората. Трябва да се върви напред в тази посока. Освен това районните кметства трябва да имат собствени бюджети, да има районни местни парламенти и по-големи правомощия.

Сега с назначаването на кметовете се връщаме крачка назад. Това един кмет да е назначен е голям стрес за него. В смисъл, че, ако нещата не вървят гладко за този или тези, които са го назначили, той винаги може да бъде сменен от общинския съвет".

Пазарлъци

Това е думата, с която ще наречем филма, в който новият изборен кодекс вкарва районните кметове. Сценарият му включва още здрава метла (профисионалистите ще трябва да отстъпят място на "хората" на тези съветници, които услужливо са вдигнали ръчица със "за" за кмета). Сюжетът търпи и драстичен обрат и ни връща към времената, когато местата за търговия по районите бяха разменна монета за благоразположението на този или онзи съветник към назначения кметски наместник. Екшън елементът в лентата ще се развива в "кръгова отбрана" - назначеният ще трепери 4 години, 48 месеца и 208 седмици дали на някое ново мнозинство в традиционно пъстрия варненски общински съвет няма да му скимне да го махне и замени с по-свой човек. И всичко това въпреки директивата на ЕС за децентрализация на властта, която очаква от нас да започнем да гласуваме на избори за областни управители, да въведем районни съвети, да дадем финансова самостоятелност на кметовете по места. Да не говорим и за чисто субективните фактори: съгласете се, че човек работи по един начин, ако трябва ежедневно да защитава действията си и поста си пред хората, които са го избрали, вместо да се нагажда според настроенията на политическите лобита.

И за да не бъдем голословни - малко примери.

По-пресният е със съдебната сага, в която вкара общината назначаването и остраняването на кмета на "Одесос" Димо Николов. Още по-емблематичен е мандатът на кмета на "Приморски" Тодор Войников преди 10-ина години.  Неговата звезда изгря заради мерака на сините за по-стабилно мнозинство в общинския съвет. По това време Войников е независим общински съветник. Тоест, ако той стане кмет на район, освобождава мястото в местния парламент, а понеже след него няма партийна листа, никой не го замества и с промяната на броя на съветниците се променя и съотношението сини-антисини, пресмятат СеДеСарите. Започналият с пазарлъци мандат на Войников завърши с позорното му оковаване около дърво с вериги. Той самият коментира случката така: станах жертва на "шайка политически интриганти и далавераджии, превърнали общинския съвет в битпазар". В отговор той беше изхвърлен от район "Приморски", където ревизори откриха множество злоупотреби.