17 декември: Северняшки лучник

Архив Варна

16-12-2010, 12:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Продължаваме с постните манджи.

Тази рецепта ни изпрати Лиляна от Плевен, майката на нашата колежка Мария. Лучникът е много разпространен в Северна България, има вариации в Родопите, а може би и в други краища на България. Във Варна обаче, смея да твърдя, че за такова чудо не сме чували.

Ето и продуктите за това северняшко "калцоне"

За тестото:
¾ кг брашно
1 чаена чаша хладка вода
мая, колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар

За плънката:
Около 10 средно големи глави кромид лук
2-3 пресни или сухи чушки (разбирай пиперки)
2-3 средно големи картофа - нарязани на ситно
червен пипер
чер пипер
чубрица/джоджен/копър
магданоз
сол

Начин на приготвяне:

Замесете тесто като за пита, разделете го на 3 топки, като едната от тях да е по-голяма. Оставете ги да втасат. Намажете си ръцете обилно с олио и започнете да разстилате най-голямата топка върху наблажнена повърхност, след което я поставете в намазана с олио тава така, че краищата на тестото да излезнат извън тавата (с тях накрая ще загърнете лучника).

Поставете част от плънката, която сте приготвили от нарязаните и изпържени кромид и чушки (пиперки) и омесени с подправките, накълцани на ситно. Разстелете хубаво плънката и повторете същото със следващите разтеглени (не разточени) топки тесто. След като поставите последната кора, хванете краищата на първата и загърнете лучника. Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна, докато хване загар.

След като го извадите готов, веднага го намажете отново с олио и го завийте, за да поеме мазнината.

Забележка от експертния съвет на ВарнаУтре.бг: Така като гледаме, ако лукът се смени с праз, ще стане още по-добре, а и по варненски ще зазвучи :)