Общината: Зимата дойде

Мисия Варна

16-12-2010, 15:02

Снимка:

СНИМКA: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Зимата дойде, оповести екипът на кмета

в специално съобщение до медиите преди минути.

Заседание на Временния щаб по управление на почистването и поддържането на града при зимна обстановка свиква кметът днес. Основните транспортни артерии в града, по които се движи градският транспорт, вече се почистват от специализираната техника и се обработват с пясък и луга, уверяват от общинската администрация.

Доколко обаче чистенето е ефективно, очакваме читателите на ВарнаУтре.бг да ни алармират в специалната ни рубрика ВарнаАларма, във фейсбук или на niegrajdanite@vаrnautre.bg

През нощта температурата във Варна ще достигне –4 градуса и се очакват заледявания. Според прогнозите снеговалежът ще спре в обедните часове на петъчния ден. Почистващата техника на трите фирми „Хидрострой” АД, „Инжстройинженеринг” ЕООД и „Зебра Стимекс” ООД ще работи през цялата нощ.

14 специализирани автомобила на „Хидрострой” АД осигуряват проходимост по основните пътни артерии в районите „Одесос”, „Приморски” и кв. „Виница”. Първата кола излезе от базата на дружеството още в 11 часа, когато стана ясно, че Варна няма да се размине с обилния снеговалеж, съобщават от фирмата.

Опесъчители, лугопръскачки и автомобили с гребла почистват бул. „Владислав Варненчик” – платното в посока центъра, бул. „Мария Луиза” в посока „Виница”, ул. „Девня”, бул. „Приморски”, улиците „А. Дякович”, „Бачо Киро”, „Пеячевич”, „Обиколна”, кв. „Виница”, местностите Горна и Долна Трака, пътя „Виница” – Св. Константин, „Виница” – Аладжа манастир, Тополи – Казашко.

Дежурни екипи на фирмата имат готовност да се включат при утежняване на обстановката.

Проблем за снегопочистващата техника, която работи по главните улици, са автомобилите с летни гуми. Те създават затруднения в трафика не само на специализираните коли, на и на останалите участници в движението.


Община Варна контролира движението и работата на всички специализирани снегопочистващи автомобили на фирмите както с GPS-системата, така и посредством дежурни мобилни екипи.

От следобедните часове на разположение на районните кметове е предоставена малогабаритна техника, която се ангажира със снегопочистването на междублоковите пространства и малките улици. По-усложнената пътна обстановка между кв. „Аспарухово” и местностите „Боровец” и „Черноморец” се преодолява с помощта на допълнително специализирана техника и автомобили. Всички пътища на територията на общината са проходими. Няма данни за аварии по електропреносната и водоснабдителната мрежи. Е.ОН и ВиК разполагат с дежурни екипи, които са готови да действат при аварийни ситуации.
Училищата на територията на община Варна са снабдени с гориво и има създадени благоприятни условия за нормален учебен процес. Детските градини и детските ясли също разполагат с достатъчно гориво.

С достатъчно гориво за отопление разполагат и социалните заведения в община Варна. Бездомниците в града са настанени още преди 10 дни на топло – 34-ма в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова”, 17 – в католическата църква и 15 деца и младежи в дом „Гаврош”.  

Градският транспорт във Варна функционира при зимни условия. Транспортните фирми имат готовност да заменят съчленените автобуси с единични, които гарантират по-добра проходимост при зимни условия.

Фирмите по сметопочистването са се ангажирали с поддръжката на спиркозаслоните и подлезите в града. С поддръжка на проходимостта по централния площад „Независимост” се е ангажирала фирма „Титан”.

Работата по снегопочистването ще продължи през цялата нощ, за да се гарантира нормалното функциониране на града утре сутринта.

"Зимата дойде", завършва съобщението за обстановката в града, разпространено от кметския екип. Репликата е закачка с критичната ситуация преди няколко години, когато кметът беше атакуван от журналисти и граждани заради почистването на снега. Многобройните факсове, изпращани до медиите тогава, завъшваха с неизменното: "Ще вали. Сняг." Неистовата "снежна" кореспонденция с медиите доведе до засаждането на "горичката на факсовете", организирана от екоколежката Даниела Стойнова от БНР като компенсация за изхабените килограми хартия.