Марешки обещава лекарства въпреки проблема с плащанията

Мисия Варна

16-12-2010, 18:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няма да допуснем нито един човек в България да остане без необходимите му лекарства за неговото пълноценно лечение, обяви  аптечният бос Веселин Марешки от името на Асоциацията на собствениците на частни аптеки.

Изявлението му идва броени дни, след като няколко организации в аптечния бранш предупредиха, че заради нередовните плащания на НЗОК към аптеките ще спрат да зареждат и отпускат скъпи лекарства, покривани от касата.

Марешки обаче обеща медикаментите да бъдат доставяни в пълен обем по всяко време на годината, като на първия етап това ще се случва в около 200-250 аптеки, разпределени равномерно в цялата страна. По думите му членовете на асоциацията ще спазват договореностите със здравната каса и ще доставят всички медикаменти, дори това да не им е изгодно.

Информация за аптеките, в които ще се поддържа наличност на всички медикаменти ще бъде предоставена на сайтовете на пациентските организации. Веселин Марешки призова към споразумението да се присъединят всички аптеки, които се чувстват достатъчно отговорни към пациентите си, независимо дали са членове на асоциацията.

Пред Mediapool представители на пациентски организации изразиха готовност за бързо разпространение на информацията за заредените с медикаменти аптеки сред своите членове. Ще бъдат открити и телефонни линии, на които пациенти да съобщават за липсата или изчерпването на лекарствата в някои аптеки, като целта е при подобен случай те да бъдат доставени в рамките на 24 часа.