Новият шеф на АГ ще мачка частния ин витро център на проф. Козовски

Мисия Варна

17-12-2010, 12:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Цел №1 на новия шеф на АГ болница е да създаде ин витро център към общинското здравно заведение.

Това стана ясно от днешното участие на д-р Радослав Минков в заседанието на здравната комисия към местния парламент. В момента в АГ-то има ин витро център, но той е частен - на проф. Иван Козовски. Новоназначеният шеф на болницата д-р Минков разясни, че вече е постигнато споразумение частният център да плаща по-висок наем за базата, която ползва в АГ-то.

За създаването на общински ин витро център д-р Минков разчита на общинско финансиране. Според него и шефа на здравната комисия д-р Ивайло Митковски, е недопустимо специализираната АГ болница да няма такъв собствен център. И то при условие, че и държавата, и общината финансират програми за ин витро.

„Иначе не съм против частното здравеопазване“, подчерта д-р Митковски.

И той, и директорът на АГ-то бяха категорични, че целта на бъдещия общински център по ин витро е не просто да оцелее в конкуренцията с частните центрове, а направо да ги смачка.

Ректорът на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова пък настоя финансирането да стане не с общински пари, а по европейската програма за конкурентноспособност. В крайна сметка колегите й от комисията и д-р Минков се съгласиха, че това ще е най-удачният вариант. Проблем ще са и кадрите, тъй като в момента общинското здравно заведение не разполага с лекари специалисти по ин витро. Тоест ще трябва да бъдат взети външни и обучени нови.

Иначе в АГ-то предстоят съкращения на щатните бройки за гинеколози. Плюс това има и специалисти, които съвсем скоро трябва да излязат в пенсия, разясни още д-р Минков. Той негодува и срещу това, че болницата е принудена да плаща заплати на специализанти, докато примерно в софийския „Майчин дом“ нямало нито един платен специализант.