Избрани Новини
Най-вкусните лозови сарми
Всеки си има най-любимо ястие и най-често е онова, което е приготвяла неговата майка.
Предпочитанието, разбира се, е свързано с приятни спомени от детството - мястото, където не можем да се върнем... Освен, ако отново опитаме някои от вкусотиите на мама.
И така - какво е необходимо за приготвянето на лозовите сарми?
Преди всичко един буркан лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1 чаена чаша булгур, по една връзка магданоз, копър и гюзум, 1 чаена лъжичка смлян чер пипер, два настъргани домата, 1 супена лъжица доматено пюре, сокът от един лимон, 7-8 супени лъжици олио.
Нарязваме две-три глави лук и задушаваме в олиото, после прибавяме настърганите домати и доматеното пюре, ориза и булгура, предварително накиснат във вода. Добавяме нарязаните на ситно копър, магданоз и гюзум и накрая - черния пипер и сока от половината лимон.
Завиваме сармите, като се стараем да бъдат еднакви и приятни на вид. Слагаме лъжица олио на дъното на тенджерата и част от дръжките на подправките, върху тях - два-три лозови листа и подреждаме сармите. Заливаме със сока от буркана и 1-2 лъжици олио, покриваме с чиния и варим на тих огън до сваряването на ориза и булгура - не повече от 20 мин.
Сварените сарми подреждаме в стъклена купа и заливаме със сока на другата половина от лимона.